Zaglavlje
Mapa sajta  Mapa sajta   RSS  RSS    Facebook 
Leva ivica
Pretraga
Desna ivica
Leva ivica
Citaj
Ishrana


Banatska kuhinja tipična je mešavina raznih uticaja. Ono što je čini značajno drugačijom od tipične srpske kuhinje su uticaji nemačke  i mađarske kuhinje, pre svega. Ovi uticaji se ogledaju  u mešavini slano – slatko (kuvano meso i sladak sos, pečenje i salata od višanja, na pr.), svim vrstama "kiselih" testa,  a dokaz za to je da su se varijeteti nemačkih naziva mnogih jela sačuvali do danas – tako nedeljom za ručak imamo "rimflajš", posle ručka štrudle sa makom, jedemo i čušpajz, recimo od ludaje, s jeseni nije retkost da budete posluženi kitnikezom. Ishrana je u Banatu morala da se prilagodi načinu života, ali i geografskim karakteristikama prostora (klimatskim elementima, močvarnom terenu, itd.). Ovi razlozi uticali su na pripremu "jake" hrane, odnosno formiranje gurmanske kuhinje.
 

Neposredni uticaj drugih kuhinja ogleda se u uvođenju novih načina pripreme hrane, kao što su: pohovanje, dunst, kuvanje voća za kompote. Kao gastronomska obeležja Banata najpoznatije su sledeće vrste jela i njihove karakteristične podkategorije:
- predjela ("švapski sir", krvavica, čvarci, slanina..)
- supe (kokošija, pačija, guščija, ajnpren supa...)
- jela od testa (šufnudle, valjušci, knedle...)
- sosovi (od višnje, jabuke, rena, mirođije, paradajza...)
- čušpajzi (od bundeve, šargarepe, krompira...)
- kolači i poslastice (štrudle s makom, rogačem, višnjama, buhtle, pita s bundevom, višnjama, sirom, grizom, šnenokle...)
- kompot ili dunst (od šljiva, dunja, kitnikez...)
- pića (bela kafa, vino, pivo...)

Desna ivica

© 2008 Grad Zrenjanin. Sva prava zadržana