Zaglavlje
Mapa sajta  Mapa sajta   RSS  RSS    Facebook 
Leva ivica
Pretraga
Desna ivica
Leva ivica
Citaj
Turističko-privredne i manifestacije kulture


"Dani piva" Zrenjanin
Jedna od najznačajnijih i najposećenijih turističko-privrednih manifestacija Srbije, održava se svake godine, poslednje nedelje avgusta, a prvi put je ogranizovana  1986. godine. 
"Dani piva" su gradska manifestacija koja objedinjuje sadržaje kulturnog, zabavnog, sportskog i privrednog karaktera, i poslednjih godina beleži posećenost na dnevnom nivou od nekoliko desetina hiljada gostiju.
 
      
 
Na ugostiteljskim štandovima se može degustirati više od 20 vrsta piva, uz neizbežne gastronomske specijalitete, a na desetak lokacija održava se više od 20 različitih programa: rok koncerti, večeri pop muzike, festival tamburaša "Prim za primom, festival sa pivom", smotra narodnog stvaralaštva "Banatske vredne ruke", međunarodni festival folklora "Lala", međunarodni festival svadbenih običaja i festival svirača na arhaičnim instrumentima, takmičenje u kuvanju riblje čorbe "Zlatni kotlić", sportska takmičenja i turniri, luna park, dečiji program, likovni hepening, etno-izložba, međunarodni sajam preduzetništva "INOCOOP", takmičenje u brzom ispijanju piva za žene i muškarce, takmičenje u držanju litarske krigle piva, i još mnogo toga. 
 
Međunarodni bijenale akvarela Ečka - Zrenjanin
U organizaciji Umetničke kolonije Ečka, od 1993. godine svake druge godine održava se ova manifestacija značajnih likovnih ostvarenja u tehnici akvarela, sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela u okviru savremenog likovnog stvaralaštva. U okviru Bijenala, osim izložbe akvarela u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu izabranih po konkursu i samostalne izložbe akvarela laureata prethodnog bijenala, održavaju se i stručna predavanja i radionice koja, s različitih aspekata, sagledavaju akvarel kao slikarsku tehniku. 
Umetnička kolonija organizuje po dva internacionalna saziva umetnika sa određenim programskim karakterom: saziv umetnika koji se bave proširenim poljem slike i saziv akvarelista. Slikarski sazivi održavaju se od osnivanja Kolonije, 1956. godine, dok se susreti akvarelista održavaju od 1980. godine. 
 
      
 
Međunarodni sajam inovacija, kooperacija i preduzetništva "INOKOP"
Održava se od 2000. godine, u sklopu "Dana piva", u sportskoj dvorani "Medison" i okolnom prostoru na Karađorđevom trgu, i okuplja više od stotinu domaćih i učesnika iz više zemalja u okruženju. U organizaciji Regionalne privredne komore Zrenjanin i Opšteg udruženja preduzetnika, predstavlja svojevrsnu smotru privatnog preduzetništva, s ciljem da afirmiše razvoj malih i srednjih preduzeća koja bi, kroz inovatorski rad i jačanje kooperantskih veza, pomogla efikasnijem rešavanju ekonomskih problema našeg društva. 
 
      
 
Etno-festival "Žetelačke svečanosti" Mužlja
U slavu žetve, žita i hleba, mesna zajednica "Mužlja" organizuje svakog leta, tokom jednog vikenda u julu, međunarodni etno-festival "Žetelačke svečanosti". Osim takmičenja kosaca, odevenih u narodne nošnje, na tradicionalni način (po dužini otkosa, oštrenju kose i slaganju pokošenog žita), manifestacija obuhvata i izložbu i degustaciju banatskih gurmanskih specijaliteta, kao sastavnog dela svake žetve, a učesnici "Žetelačkih svečanosti" do njive predviđene za takmičenje stižu u povorci koja duž ulica Mužlje poziva meštane da im se priključe.
 
      
 
Međunarodni festival folklora "Lala" Zrenjanin
U organizaciji Saveza amaterskih kultutrno-umetničkih društava Zrenjanina (SAKUD), održava se od 2003. godine u sklopu "Dana piva". Na jednom od gradskih trgova, iz večeri u veče, tokom poslednje nedelje avgusta, nastupaju folklorni ansambli iz Srbije i inostranstva, a njihovi nastupi organizuju se i u okolnim mestima. Festival se otvara svečanim defileom učesnika centralnim gradskim ulicama. 
 
     
 
Međunarodni festival svadbenih običaja i festival svirača na arhaičnim instrumentima Zrenjanin
Od 2005. godine, u sklopu "Dana piva", održava se Međunarodni festival svadbenih običaja, a od 2007. godine i festival svirača na arhaičnim instrumentima - gajdama, frulama, dvojnicama i okarinama. Festivale organizuje Kulturno-umetničko društvo "Veseli Banaćani". Karakteristika festivala je defile centralnim gradskim ulicama i trgovima, kao i posebni nastupi učesnika, u tradicionalnim narodnim nošnjama i svadbenim koreografijama.
 
Etno – festival "Banatske vredne ruke" Zrenjanin
Etno-festival koji se održava takođe u sklopu "Dana piva", s ciljem očuvanja tradicije i podsticanja etno-stvaralaštva sa prostora regije Banata. Manifestacija okuplja učesnike u različitim oblastima, koji posetiocima predstavljaju rukotvorine domaće radinosti, predmete starih zanata, gastronomske specijalitete podneblja, uz zvuke tradicionalnih instrumenata i muzičare u narodnim nošnjama.  
 
      
 
"Sremčevi dani" Elemir
Manifestacija kulture koja se održava u Elemiru od 2006. godine, krajem juna. Posvećena je velikanu srpske književnosti Stevanu Sremcu, koji je jedan deo života proveo u ovom mestu i posvetio mu svoje delo "Bal u  Elemiru". Osim proglašenja nagrađenih na književnom konkursu "Bal u Elemiru" i tematskih književnih večeri, tokom manifestacije se na mesnom trgu i okolnim prostorima organizuju i prigodne izložbe, koncerti, pozorišne predstave. 
 
     
 
"Dani Uroša Predića" Orlovat
Organizuju se početkom juna u Orlovatu, rodnom mestu jednog od najvećih srpskih slikara iz perioda realizma. U žiži manifestacije su susreti likovnih umetnika, slikarska kolonija i izložbe, ali i niz pratećih programa, evociranja uspomena na Uroša Predića, književnih promocija, zabavnih sadržaja.
 
      

 

Desna ivica

© 2008 Grad Zrenjanin. Sva prava zadržana