Zaglavlje
Mapa sajta  Mapa sajta   RSS  RSS    Facebook 
Leva ivica
Pretraga
Desna ivica
Leva ivica

SISTEM 48

Budžet grada Zrenjanina

GIS centar u Zrenjaninu

Free and Industrials Zones

Pitajte gradonacelnika

Portal E-uprava Srbija

Jedinstveni birački spisak

Citaj
Priče o Gradskoj kući (8) - Barokna sala, inspiracija umetnika

24.01.2017


(Serijal povodom 200. godišnjice od početka gradnje Županijske zgrade, sadašnje Gradske kuće u Zrenjaninu. Svi do sada objavljeni tekstovi arhivirani su na stranici ovog sajta: www.zrenjanin.rs/O gradu/ Gradska kuća)
 
Barokna, Svečana ili Velika sala, namenjena održavanju županijskih sednica, dobila je, u vreme rekonstrukcije zgrade, po nacrtu priznatog bečkerečkog slikara Jozefa Gojgnera novo ruho od štukatura, a na prozorima su postavljena stakla u mozaiku – vitraži.
 
(Barokna sala Gradske kuće)
 
Svodovi tavanice sale ukrašeni su Gojgnerovim gipsanim radovima, u podnožju stoje četiri figure anđela, a pod tavanicom, u samoj sali, nalazi se mala galerija s balustradom. Sadašnji izgled sale datira iz 1902. godine. U ovom reprezentativnom svečanom prostoru održavaju se ne samo skupštinska zasedanja i politički skupovi, već i programi umetničkog karaktera, koncerti i balovi, književne promocije, naučna predavanja, likovne izložbe i slično. Muzički događaji su specifični i ostavljaju poseban utisak, jer je sala izuzetno akustična.
 
(Galerija s balustradom)
 
Zanimljivo je da ovaj, bez sumnje, i vizuelno atraktivan prostor, danas posebno privlači pažnju muzičara koji u njemu žele da snime video-spotove za svoje kompozicije. Nisu retki ni programi koji se ovde snimaju za potrebe televizijskog ili filmskog emitovanja, poput jedne od emisija iz ciklusa prezentovanja muzičke baštine Srbije „Leti pesmo moja mila“, snimljene u produkciji Radio-televizije Srbije krajem 2002. godine, a emitovane na Božić naredne godine.
 

 ("Leti pesmo moja mila", januar 2003. godine)

 

(Biljana Krstić i "Bistrik" - "Ergen dedo")
 

 (Snežana Berić - "Još ne sviće rujna zora")

 

Ambijent Barokne sale prepoznaje se i u spotovima Biljane Krstić i grupe “Bistrik” (“Ergen dedo”), Snežane Berić / Ekstra Nene (“Još ne sviće rujna zora”),  u kojima je posebno dočarana lepota tog prostora, potom Amadeus benda (“Ostaviću sve”), Romane Panić (“Baila, Baila”), lokalnog sastava “Demether”. Još je aktuelno i snimanje TV serije “Senke nad Balkanom”, Dragana Bjelogrlića, početkom novembra 2016. godine...
 
(Kadar iz spota Romane Panić)
 
(Kadar iz spota Biljane Krstić)
 
Iz sale se izlazi na balkon zgrade, o kom će tek biti priče, s polukružnom zidanom ogradom oblikovanom u vidu prstenova na baroknoj školjci. Bočnim vratima, Barokna sala je povezana sa kabinetom zamenika gradonačelnika i manjom salom za sednice, a do galerije i balustrade stiže se stepenicama iz hola ispred sale. 
 
U narednoj priči: "Titov" balkon - svedočanstvo istorijskih previranja 
Desna ivica

© 2008 Grad Zrenjanin. Sva prava zadržana