Zaglavlje
Mapa sajta  Mapa sajta   RSS  RSS    Facebook 
Leva ivica
Pretraga
Desna ivica
Leva ivica

SISTEM 48

Budžet grada Zrenjanina

GIS centar u Zrenjaninu

Free and Industrials Zones

Pitajte gradonacelnika

Portal E-uprava Srbija

Jedinstveni birački spisak

Citaj
Danas je Sveti Teodor Vršački - sećanje na banatske ustanike

29.05.2015


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Teodora Vršačkog, vladiku banatskog i predvodnika banatskih ustanika protiv turske okupacije 1594. godine. Teodor Nestorović, kasnije Sveti Teodor Vršački, iste godine kada su spaljene mošti svetog Save na Vračaru, podiže jedan od tri najveća ustanka u srpskoj istoriji i najveći ustanak Srba protiv Turaka pre 1804. godine. Tragično je okončao život, nakon što ga je u Vršcu zarobio  temišvarski paša. 
 
 
Ispred spomen-ploče posvećene ustanicima, pored hrama Svetog Arhangela Mihaila – "Ruske crkve" u Zrenjaninu, danas su sveštenici tog hrama služili pomen, a potom su, u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnik Čedomir Janjić i zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev položili venac na spomen-ploču.
 
 
U znak sećanja na ustanike i njihovog vođu, ispred hrama Svetog Arhangela Mihaila podignut je Časni Krst, barjak sa likom Svetog Save - replika barjaka kojeg su nosili banatski ustanici - i spomen-tabla s natpisom, koji je sačinio otac Boško R. Marinkov, paroh srpskocrnjanski:
 
''Na ovom grumenu Svete ravnice banatske leta Gospodnjeg i srbskog 1594. bi rukama pravdoljubivim podignut barjak svetosavski u inat pašama, sultanima, vezirima, begovima i đavolu i još danas se viori nad glavama potomaka Svetog Teodora po duhu i svih onih koji su sebe utvrdili u Nebesku Srbiju i u kosti nas nepobedivih, koji smo iz svetih dlanova barjak pruzeli i živimo slobode radi. A Gospod nas prepoznaje i očekuje slobodne pred ovim krsnim znamenjem''.
 
 
Zid, na koji je postavljena ploča s ovim natpisom, simboliše poslednji ostatak tvrđave koja se u 16. veku nalazila na mestu današnjeg hrama Svetog Arhangela Mihaila i u kojoj su skončali mnogi od banatskih junaka nakon sloma ustanka, podignutog pre četiri stotine dvadeset jedne godine.
 
 
Desna ivica

© 2008 Grad Zrenjanin. Sva prava zadržana