Zaglavlje
Mapa sajta  Mapa sajta   RSS  RSS    Facebook 
Leva ivica
Pretraga
Desna ivica
Leva ivica

SISTEM 48

Budžet grada Zrenjanina

GIS centar u Zrenjaninu

Free and Industrials Zones

Pitajte gradonacelnika

Portal E-uprava Srbija

Jedinstveni birački spisak

Citaj
Patrijarh srpski Irinej osvetio hram Svetog oca Nikolaja u Zrenjaninu

14.07.2018


Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Irinej po prvi put boravi danas u Zrenjaninu i sa episkopima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve održao je Svetu arhijerejsku liturgiju i osvetio hram Svetog oca Nikolaja u Baranjskoj ulici, naselju “Zeleno polje”. Prethodno je za Patrijarha Irineja priređen svečani doček od strane gradonačelnika Čedomira Janjića i njegovih saradnika.
 
 
 
Svečanost pred velikim brojem vernika i građana koji su se u porti hrama i ispred njega okupili da pozdrave vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve počela je u jutarnjim časovima. Prvo su pristigla četiri episkopa SPC - episkop banatski Nikanor, episkop niški Arsenije, episkop vranjski Pahomije i episkop mohački Isihije. Patrijarhu se, na dočeku, posebno obratio protojerej Radivoj Nađalin, starešina hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu, pozdravivši ga po prvi put u našem gradu. Zahvalio se i gradonačelniku Janjiću na nesebičnoj pomoći i podršci u izgradnji hrama. Do hrama Svetog oca Nikolaja patrijarh Irinej stigao je, kako i dolikuje banatskim običajima, fijakerom, u kom su još bili i episkop banatski Nikanor, gradonačelnik Čedomir Janjić i ktitorka hrama, Vidosava Dević.  
 
 
 
 
 
Hram Svetog oca Nikolaja u Zrenjaninu, zadužbina upokojenog arhitekte Vojislava Devića, prvi je novosagrađeni pravoslavni hram u gradu nakon dva veka koji se osvećuje. Počeo je da se gradi 2015. godine, a posvećen je Svetom Nikolaju miriklijskom Čudotvorcu, krsnoj slavi porodice Dević, koja se obeležava 19. decembra. Zamisao zadužbinara bila je da hram sagradi na korist narodu i pravoslavnim vernicima grada Zrenjanina, ali ga je prerana smrt omela u ostvarenju te želje. Hram je sagradila porodica, uz podršku Grada Zrenjanina i Srpske pravoslavne Eparhije Banatske. Sinovu poslednju želju ispunila je majka, 95-godišnja Vidosava Dević, rođena Melenčanka, koja je bila prisutna i na današnjoj svečanosti osvećenja hrama.  
 
 
 
 
Hram, podignut po želji zadužbinara po uzoru na crkvu Svetih Apostola Petra i Pavla u mestu Noćaju, je oslikao jedan od najboljih freskopisaca na našim prostorima, akademski slikar Gojko Ristanović. Na 500 kvadratnih metara površine predstavio je praznike Vaskrsenje Hristovo i Preobraženje, a prisutni su i svi najzastupljeniji svetitelji u našem narodu, uključujući i dvojicu sa područja Eparhije banatske - Sveti Teodor Vršački i Prepodobni Rafailo Banatski.  Posebno su u mozaiku prikazani ktitori, Vidosava i Vojislav Dević.
 
Hram je projektovala Svetlana Momčilović, a podigli su ga radnici SZR Bratislav Urošević iz mesta Bratmilovce kod Leskovca. Zadužbinar Vojislav Dević rođen je u Zrenjaninu, a živeo i radio u Nemačkoj, u Minhenu. 
 
 
 
Nakon Svete arhijerejske liturgije i osvećenja hrama, u nastavku posete Gradu Zrenjaninu patrijarh srpski Irinej boravio je u Gradskoj kući, gde ga je primio gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima. Prijemu su prisustvovali i svi episkopi koji su prisustvovali osvećenju hrama, ktitorka Vidosava Dević, narodni poslanik i predsednik Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije Mirko Krlić, kao i funkcioneri lokalne samouprave, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić, Simo Salapura i Dragan Ćapin i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica
 
 
 
Desna ivica

© 2008 Grad Zrenjanin. Sva prava zadržana