Zaglavlje
Mapa sajta  Mapa sajta   RSS  RSS    Facebook 
Leva ivica
Pretraga
Desna ivica
Leva ivica

SISTEM 48

Budžet grada Zrenjanina

GIS centar u Zrenjaninu

Free and Industrials Zones

Pitajte gradonacelnika

Portal E-uprava Srbija

Jedinstveni birački spisak

Citaj
Zrenjaninska katedrala obeležila 150. godišnjicu od završetka gradnje

26.11.2018


Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prisustvovao je svečanoj misi kojom je obeležena 150. godišnjica završetka radova na izgradnji Rimokatoličke katedrale u Zrenjaninu. 
 
Misu je predvodio zrenjaninski biskup Ladislav Nemet koji je podsetio da je gradnja crkve završena 1868. godine, da je otvorena za vernike 24. novembra te godine, i izrazio zadovoljstvo što je crkva tada izgrađena u lepom stilu, velika i dostojanstvena, koja odgovara potrebama svih vernika. 
- Ona nije samo spomenik kulture već i mesto gde se susrećemo u zajednici, gde verujemo, molimo se i pomažemo se jedni drugima - rekao je on.  
 
 
 
Svečanoj misi prisustvovali su apostolski nuncije u Srbiji Lučiano Suriani, beogradski nadbiskup i mitropolit Stanislav Hočevar, biskupi iz Vojvodine, Segedina i Temišvara, kao i predstavnik uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Gavrilo Grban.
 
Lučiano Suriani rekao je da je Zrenjaninska katedrala “majka svih ostalih crкava u biskupiji” i da je veoma važna njena uloga u očuvanju hrišćanskog i nacionalnog identiteta. 
 
Gavrilo Grban je rekao je, između ostalog, da je katedrala posvećena svetom Ivanu Nepomuku, a da zapadna tradicija uči da je on zaštitnik mostova i ljudi koji preko njega hode, da njegova molitva učvršćuje mostove između hrišćanskog istoka i zapada.    
 
 
 
U čast jubileja, na katedrali je nedavno postavljen i novi, pozlaćeni krst na obnovljenom tornju, a u sklopu obeležavanja jubileja štampana je brošura na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku i priređena javna izložba u centru grada, sa 15 velikih panoa na kojima su prikazani najznačajniji momenti iz istorijata i sadašnjosti katedrale.
 
Inače, Rimokatolička katedrala, župna crkva zaštitnika Svetog Ivana Nepomuka, izgrađena je u periodu od 1864-1868. godine na centralnom gradskom trgu, na mestu nekadašnje manje katoličke crkve. Katedrala je trobrodna građevina, koju je, u neoromaničnom stilu, projektovao arhitekta Stevan Đorđević. Građena je po meri grada i njegovih žitelja – odjek njenih zvona dopirao je tačno do obodnih delova tadašnjeg Bečkereka. Unutrašnju dekoraciju crkve uradio je ovdašnji umetnik Jožef Gojgner, po biblijskim motivima i već gotovim uzorima francuskog grafičara Gustava Dorea. Tu su kopije "Isusa pred Pilatom" Munkači Mihalja, "Tajna večera" Leonarda da Vinčija, ulje na platnu "Madona s detetom" mađarskog slikara Sekelj Bertalana.
 
 
Katedrala poseduje i originalne orgulje iz 1907. godine, nastale u čuvenoj temišvarskoj radionici "Vegenštjn Lipot i sinovi". U okruženju starih zdanja na Trgu slobode, Rimokatolička katedrala  jedan je od simbola skladnog života u višenacionalnoj i multikonfesionalnoj sredini. 
 
 
Desna ivica

© 2008 Grad Zrenjanin. Sva prava zadržana