Zaglavlje
Mapa sajta  Mapa sajta   RSS  RSS    Facebook 
Leva ivica
Pretraga
Desna ivica
Leva ivica

SISTEM 48

Budžet grada Zrenjanina

GIS centar u Zrenjaninu

Free and Industrials Zones

Pitajte gradonacelnika

Portal E-uprava Srbija

Jedinstveni birački spisak

Citaj
Ruski ''Put sećanja'' počeo u Zrenjaninu - zemlja sa humke Crvenoarmejaca na Bagljašu biće položena u Moskvi

25.11.2019


Ministarstvo odbrane Ruske Federacije pokrenulo je akciju nazvanu “Put sećanja”, tokom koje će saradnici aparata vojnog atašea pri Ambasade Rusije u Srbiji i vojna lica Vojske Srbije posetiti 14 vojnih grobalja u našoj zemlji na kojima počivaju ruski vojnici, pripadnici Crvene armije, stradali u borbama tokom Drugog svetskog rata. Oni će prikupiti čestice zemljišta sa svih grobalja i preneti ih u Moskvu, u okviru predstojećeg obeležavanja 75. godišnjice Velike pobede. Akcija se u Srbiji održava uz podršku ambasade Rusije, kao i Vlade i Vojske Srbije.
 
 
 
 
Čast da bude prvi grad u Srbiji na ovom jedinstvenom “Putu sećanja” pripala je upravo Zrenjaninu, koji su tim povodom posetili pukovnik Vladimir Bikov, pomoćnik izaslanika odbrane u ambasadi Ruske Federacije, i njegov saradnik, general-potpukovnik Vojske Srbije Milomir Miladinović. Njih je prvo primila načelnica Srednjebanatskog okruga Snežana Vučurević, da bi potom, uz učešće počasnog voda garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, bila upriličena i ceremonija kod spomen-kosturnice borcima Crvene armije u parku na Bagljašu, gde počiva 220 ruskih vojnika, stradalih u borbama za oslobođenje Zrenjanina i okoline u Drugom svetskom ratu, tokom prvih dana oktobra 1944. godine. 
 
 
 
 
Zemlju sa humke Crvenoarmejaca iskopao je pripadnik Vojske Srbije i stavio u posebnu čauru, a počasnom vodu potom se obratio pukovnik Vladimir Bikov i ukazao na cilj i značaj jedne ovakve akcije. Bikov i Miladinović odali su počast ruskim vojnicima i položili cveće na spomenik.  
 
Nakon Zrenjanina, delegacija je posetila i Novi Bečej, gde su u borbama u tom gradu poginula 22 pripadnika Crvene armije. 
 
Kako je objasnio pukovnik Bikov, oko 15 hiljada čaura sa zemljom iz celog sveta, kao i kapsule s vodom iz mesta pogibije mornara na sovjetskim ratnim brodovima, biće uz vojne počasti prebačeno u Podmoskovlje, smešteno u čaure artiljerijskih granata i izloženo na teritoriji Glavne crkve Oružanih snaga Ruske Federacije - ogranku Centralnog muzeja Oružanih snaga Ruske Federacije. 
 
 
 
 

 
Akcija “Put sećanja” održaće se još u Adaševcima, Sremskoj Mitrovici, Gospođincima, Novom Sadu, Požarevcu, Vršcu, Jagodini, Subotici, Zaječaru, Trbušanima, Somboru, a završiće se posebnom manifestacijom i uzimanjem zemlje u Parku oslobodilaca u Beogradu.
 
U Srbiji postoji devet velikih memorijalnih kompleksa posvećenih sovjetskim vojnicima: u Beogradu, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Vršcu, Požarevcu, Gornjem Milanovcu, Jagodini i Zaječaru. Najveća grobnica u Srbiji je Memorijalni kompleks oslobodiocima Beograda, koji se nalazi nasuprot Novog groblja, u blizini ruskih grobnica iz vremena Prvog svetskog rata i emigracije, a gde počiva i 711 vojnika Crvene armije.
 
 
Desna ivica

© 2008 Grad Zrenjanin. Sva prava zadržana