logo
Citaj
Otvorena izložba "Srpska pravoslavna crkva u Zrenjaninu 1746-1946."

19.05.2017


Izložba pod nazivom "Srpska pravoslavna crkva u Zrenjaninu 1746-1946." predstavljena je večeras u izložbenom salonu te ustanove, u ulici Narodnog fronta, a otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegov pomoćnik Simo Salapura.

 

 

Autor izložbe je istoričar arhivista Slobodan Milin, koji je večeras uručio gradonačelniku Janjiću kopiju prve strane Domovnog protokola - popis domaćinstava iz 1746. godine.

Saradnici na realizaciji su Branislav Milošev i Vanda Vojvodić Micova.

 

 

Najstariji izloženi dokumenti datiraju sa polovine 18. veka od kada je sačuvan prvi domovni protokol (popis domaćinstava) iz 1746. god. Tu su i dopisi temišvarskih vladika i nadležnih političkih vlasti iz toga vremena.

Arhivalije su u kontinuitetu sačuvane od 1853. god. dok je starija arhiva najverovatnije postradala u smutnim vremenima revolucije 1848-49. godine

 

 

Izložba je najvećim delom sačinjena od: zapisnika crkvenih odbora, i zapisnika crkvenoškolskog odbora - dok naročito važnu građu za istoriju naselja ovog dela Banata čini građa Bečkerečkog protoprezviterijata. Tu su molbe, popisi učenika, spiskovi crkvenih birača itd. Posebno su zanimljivi zapisi sa margina starih bogoslužbenih knjiga, naprimer, zapis o velikom požaru koji je zadesio Veliki Bečkerek 1807. god, koji je načinjen na mineju za mesec avgust.

 

 

Kako je rečeno, izložba je značajna jer se po prvi put izlažu dokumenti iz crkvenog arhiva koji predstavljaju prvorazredne izvore za istoriju grada.

ZRENJANIN, Adresa: Ulica i broj 1, Tel: 023/154-24-58