sleteli prvi avioni "Vizium Er"-a

Samo dan nakon potpisivanja ugovora o investiranju i izgradnji proizvodnih pogona u Zrenjaninu, prve letelice kompanije "Vizium Er" sletele su juče, u popodnevnim časovima, na aerodrom "Zrenjanin" kod Ečke. Dva modela "Dajmond Erkraft" – DA 40 Dajmond Star i HK36 Super Dimona – na travnatu pistu zrenjaninskog aerodroma uspešno su sletela nakon dvočasovnog leta iz Vinernojštata u Austriji, sedišta najvećeg evropskog proizvođača sportskih letelica. Ovom događaju prisustvovali su čelnici kompanije "Vizium Er" Elvir Šehić i Slađana Rajzinger, koordinator Grada Zrenjanina za privredu i javna preduzeća Ivan Dević i predstavnici aerodroma "Zrenjanin".

 

 Avion na pisti  Predstavnici Vizium Er-a i gradske vlasti na aerodromu


Modeli letelica najnovije generacije, od kojih će se pojedini proizvoditi u budućoj fabrici u Zrenjaninu, a koji se izrađuju od kompozitnih materijala, sa revolucionarnim turbodizel motorom, izazvali su veliku pažnju prisutnih i najavili nov period u razvoju zrenjaninske vazdušne luke. Četvorosed  "Dajmond Star" sinonim je za modernu avijaciju i u eksploataciji širom sveta je više od 3.500 ovih modela, dok je dvosed "Super Dimona" ocenjen kao savršen model za obuku pilota za jedrilice i za vučenje jedrilica. U Evropi je ovaj model aviona postao najbolje prodavana jedrilica i do sada ih je proizvedeno više od 900. Prisutne je na zrenjaninskom aerodromu juče posebno impresionirao pilot "Super Dimone" – 65-to godišnja gospođa Eliza Fink koja je vlasnik pilotske dozvole već punih 49 godina, i koja je u Zrenjanin, nakon dvočasovnog leta, stigla potpuno odmorna, dobro raspoložena i puna utisaka o novoj destinaciji "Dajmond Erkrafta"!

 

 Tabla sa instrumentima aviona Pilot Eliza Fink u avionu 


Sletanje aviona biće nastavljeno i tokom današnjeg dana – za 12 časova predviđen je  dolazak još dva modela letelica, a kako najavljuju čelnici "Vizium Er"-a, biće upriličeni i demonstracioni letovi. Svi zainteresovani građani koji posete aerodrom "Zrenjanin" imaće priliku da, tokom trajanja "Dana piva", uživaju u "Dajmondovim" modelima aviona, a osnovne informacije o kompaniji "Vizium Er" i njihovoj investiciji u Zrenjaninu mogu dobiti i posetioci Međunarodnog sajma inovacija, kooperacija i preduzetništva "INOKOP" , koji se u hali sportova "Medison" otvara danas i traje do subote, 29. avgusta.

 

Avion ispred hangara   Trup aviona