Povratnici iz dijaspore investiraju u Zrenjanin

U poseti Gradu Zrenjaninu juče je boravio Đorđo Prstojević, pomoćnik ministra za dijasporu u Vladi Republike Srbije. Naš sugrađanin Prstojević razgovarao je sa čelnicima lokalne samouprave - predsednikom Skupštine grada Zrenjanina Aleksandrom Martonom, zamenikom gradonačelnka Goranom Kaurićem i predstavnikom Saveta za strateški razvoj Goranom Škorićem. Tokom posete on je obišao pogone preduzeća "Altis Kemikals" (Altis Chemicals), naših uspešnih privrednika, povratnika iz Velike Britanije, Aleksandre i Sava Nijemčevića. 
 
 
Vlasnici fabrike "Altis Kemikals", odlučili su da u Srbiji otvore pogon za reciklažu antifriza koji će u narednom periodu proširivati svoje poslovanje. Osim ekonomskog efekta koji ima za Srbiju, ova fabrika doprinosi efikasnosti korišćenja prirodnih resursa i održivom razvoju, a nalazi se i na sajtu Agencije za reciklažu, kao jedina iz oblasti reciklaže otpadnog antifriza. Preduzeće trenutno radi u zakupljenom prostoru nekadašnje firme "Tegum", ali su njegovi vlasnici nagovestili skoru izgradnju sopstvenih pogona, nova ulaganja i zapošljavanje novih radnika.  
 
Pomoćnik ministra Prstojević istakao je da otvaranje pogona "Altis Kemikals" predstavlja dobar primer investicije koja se uklapa u strategiju Vlade Republike Srbije po pitanju smanjenja stope nezaposlenosti u zemlji, dodavši da je to razlog što će Ministarstvo za dijasporu biti spona između države i eminentnih privrednika iz dijaspore koji žele da ulože svoj kapital u Srbiju.
 
 
Tokom razgovora s predstavnicima lokalne samouprave, Prstojević je naglasio da je Grad Zrenjanin, sa svojom izuzetno povoljnom privrednom klimom, spreman da odgovori zahtevima savremenog tržišta.
- Cilj Ministarstva za dijasporu jeste da olakša investiranje našim privrednicima iz dijaspore u pojedine regione u Srbiji i da im omogući da plasiranjem svog kapitala direktno utiču na unapređenje ekonomskih prilika i otvaranje novih radnih mesta u Srbiji - zaključio je Prstojević tokom jučerašnje posete Zrenjaninu.