Dobrodošli na novu prezentaciju Grada Zrenjanina!

Danas je na internet postavljena nova prezentacija Grada Zrenjanina, čiji je sadržaj prezentovan javnosti u Multimedijalnoj sali Gradske kuće. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici USAID – MEGA programa, u okviru kog je realizovan projekat izrade nove prezentacije, predstavnici lokalne samouprave i autori prezentacije. Goste je, ispred lokalne samouprave, pozdravio zamenik gradonačelnika Goran Kaurić, koji je istakao dobru saradnju Grada Zrenjanina s američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID, koja je još 2001. godine prepoznala potencijale Zrenjanina i ta saradnja uspešno se odvija do danas. On je dodao da otvaranjem prema građanima i na ovakav način, gradska uprava postaje transparentnija u radu i dostupnija javnosti. 
 
 
Savetnik za marketing programa USAID-MEGA Milica Stefanović istakla je da je Zrenjanin, uz još desetak opština i gradova Srbije, dobio novi sajt koji treba da označi dalje unapređenje odnosa na relaciji građani – lokalna samouprava i novi vizuelni identitet i imidž grada kao sredine atraktivne za investiranje. 
 
Načelnik Odeljenja za informacione i komunikacione tehnologije Grada Zrenjanina i koordinator projekta izrade novog sajta Miodrag Bogunović rekao je da je projekat počeo da se realizuje sredinom februara ove godine i da su, u međuvremenu, obavljene brojne aktivnosti na izradi dizajna, scenarija, prevođenju i unosu sadržaja u prezentaciju. U njima su učestvovali, kako je napomenuo Bogunović, "Oranž veb studio" iz Zrenjanina (Mišo Živanov autor je grafičkog dizajna) i zaposleni u službama Gradske uprave – Miodrag Grubački (autor tekstova i fotografija), Tatjana Orelj (saradnik na scenariju i unosu sadržaja), Marija Harmat (prevodilac tesktova na engleski), Danka Ječmenica i Služba za investicije Grada Zrenjanina, koja je "popunila" deo sajta iz oblasti privrede i investicija. 
 
Predstavnik "Oranž veb studija", koji je dobio posao na izradi sajta nakon raspisanog konkursa, Davor Kikinđanin, predstavio je u kratkim crtama novu prezentaciju grada i njene sadržaje. U odnosu na prethodnu, do juče aktivnu prezentaciju, nova je urađena u dve verzije srpskog pisma – ćirilici i latinici, a karakteriše je čitav niz novih sadržaja – savremena navigacija i pretraga, galerije fotografija, mogućnost uključivanja kamere postavljene na vrhu Gradske kuće u realnom vremenu, učestvovanje u anketi, pregled svih skupštinskih i odluka donetih od strane Gradskog veća, a objavljenih u Službenom listu, i još mnogo toga. Pojedini sadržaji o gradu na ovoj su prezentaciji su po prvi put predstavljeni uopšte, kao što je, na primer, hronologija najznačajnijih događaja kroz istoriju grada na jednom mestu ili spisak počasnih građana Zrenjanina, sa fotografijama. 
 
 
Miodrag Grubački, urednik internet prezentacije Grada Zrenjanina, rekao je da je prethodna prezentacija, od početnih skromnih 300 jedinstvenih poseta na mesečnom nivou, dostigla 8160, koliko je zabeleženo tokom oktobra ove godine. 
- Činjenica da je, među 4.280.000 strana na interenetu na kojima se pominje reč Zrenjanin, na "Gugl" pretraživaču prezentacija Grada Zrenjanina na prvom mestu, istovremeno i godi i obavezuje. To, praktično, znači da će ovaj sajt, najverovatnije, predstavljati prvo upoznavanje s gradom i svojevrsnu kapiju za mnoge koji su samo čuli za Zrenjanin, a žele da o njemu nešto više saznaju – rekao je Grubački i dodao da to predstavlja imperativ za sve koji su doprineli izgledu novog gradskog veb-sajta da ga dalje unapređuju i učine još atraktivnijim i dostupnijim za što više posetilaca.