Primenu Etičkog kodeksa ponašanja prati novi Savet

U Multimedijalnom centru Grada Zrenjanina održana je konferencija za novinare na kojoj su se predstavnicima medija obratili članovi novog sastava Saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave. Za predsednika ovog tela izabrana je Aleksandra Khalaf, dipl. defektolog, za njenog zamenika Dragan Prekajski, diplomirani inženjer, a za članove: Marki Atila, penzioner, Dragomir Eremić, dipl. inženjer mašinstva i Biljana Grek, dipl. ekonomista. Ovu odluku Skupština grada Zrenjanina donela je 24. novembra ove godine. 
 
 
Najavljujući rad Saveta u novom sastavu, Aleksandra Khalaf je rekla da donošenje Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Srbiji stvara uslove za izgradnju poverenja između političara, lokalnih funkcionera i građana, a predmet Kodeksa je definisanje samih etičkih standarda ponašanja na koje se obavezuju funkcioneri lokalne samouprave u obavljanju funkcija, kao i upoznavanje građana s tim standardima, koje imaju pravo da očekuju od svojih funkcionera lokalne samouprave.
 
- Savet prati primenu Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera, i to izabranih, postavljenih i imenovanih lica u organima Skupštine, organima javnih preduzeća, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač Skupština grada, zatim pruža objašnjenja i daje mišljenja u vezi sa sadržinom kodeksa. Savet takođe prikuplja informacije i prati da li se funkcioneri pridržavaju Kodeksa. Savet takođe daje mišljenje i pruža savete funkcionerima, građanima, novinarima, organizacijama u vezi sa primenom Kodeksa - pojasnila je Aleksandra Khalaf neke od aktivnosti koje očekuju članove Saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave u narednom periodu.
 
Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Srbiji urađen je po ugledu na Evropski kodeks ponašanja lokalnih i regionalnih izabranih, imenovanih i postavljenih lica koji je formulisao Savet Evrope 1999. godine, a krajnji cilj primene Kodeksa jeste obezbeđivanje zakonitosti rada lokalnih funkcionera i, što je podjednako važno, uspostavljanje poverenja između građana i lokalne samouprave. Ova j dokument u Srbiji je usvojen na 34. Skupštini Stalne konferencije gradova i opština, održanoj 15. decembra 2004. godine, a Opština Zrenjanin je bila među prvim opštinama u republici koje su ga prihvatilie. Odluku o tome odbornici Skupštine opštine Zrenjanin su usvojili  jednoglasno, na zasedanju održanom 24. februara 2005. godine.