U zrenjaninskoj bolnici otvoren Pejsmejker centar

(Tanjug)
U Opštoj bolnici "Dr Đorđe Joanović" u Zrenjaninu juče je svečano ozvaničen početak rada Pejsmejker centra - trećeg u Vojvodini, a 16. u Srbiji koja je sa godišnjom ugradnjom od 550-600  pejsmejkera na milion stanovnika na evropskom proseku. Tom svečanom činu  u Urgentnom centru  prisustvovali su  dr Željko Milošević, državni sekretar Ministarstva zdravlja, dr Atila Čengeri, pokrajinski sekretar za zdravstvo, prof. dr Goran Milašinović, predsednik radne grupe za pejsmejkere, Goran Kaurić, zamenik gradonačelnika Zrenjanina i drugi.
 
Direktor Opšte bolnice  u Zrenjaninu, dr Mileta Mihajlov  rekao je da je osvajanje tehnike ugradnje pejsmejkera veliki kvalitativan iskorak za zdravstvo u regionu Srednjeg Banata i Vojvodine. On je podsetio da je prvi trajni pejsmejker  u Zrenjaninu ugrađen pre pola godine i da je od tada pod nadzorom dr Zoltana Lazara do danas ugrađeno ukupno 32 pejsmejkera. Republički i pokrajinski zvaničnici posebno su ukazali na značaj širenja mreže pejsmejker centara, kao i na decentralizaciju vrhunske medicine u Srbiji. 
 
Državni sekretar  Ministarstva zdravlja podsetio je da je pre sedam-osam godina  Srbija imala svega pet centara i da je godišnje primala oko 800 pacijenata za ugradnju pejsmejkera, a ove godine oko 3.500. 
 
 
Prof. Milašinović je podsetio da su se pejsmejkeri u svetu počeli ugrađivati tačno pre pet decenija i rekao da su pejsmejkeri u Srbiji postali paradigma  razvoja medicine od 2001. godine, zato što su sjedinili centralizaciju i decentralizaciju. Prof. Milašinović je podsetio i na to da je Srbija bila na dnu Evrope po listi čekanja koje su nestale 2004. godine zahvaljujući baš izgradnji novih centara kao što je to u Zrenjaninu.  On je najavio otvaranje još tri pejsmejker centra u Srbiji do kraja ove godine, dok je pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr Čengeri  najavio da će u Zrenjaninu uskoro  biti otvoren i centar za radioterapiju karcinoma štitne žlezde.