Gas u Zrenjanin stiže u popodnevnim časovima

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, u direktnom kontaktu sa generalnim direktorom Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušanom Bajatovićem, dobio je informaciju da bi individualni potrošači u Zrenjaninu gas mogli dobiti u popodnevnim časovima, nakon pristizanja prvih količina ovog energenta iz Nemačke. 
 
I pored najava u pojedinim medijima da je gas, koji je Srbiji upućen iz Mađarske, stigao i do Zrenjanina, njega u mreži široke potrošnje do ovog trenutka nema. Kako saznajemo od nadležnih u JP "Gradska toplana", jedine validne informacije u vezi sa snabdevanjem potrošača gasom mogu se dobiti od kriznog štaba formiranog pri Vladi Srbije. 
 
U poslednjem saopštenju upućenom od strane JP "Srbijagas" kaže se da je, prema dogovoru predsednika Srbije Borisa Tadića i mađarskog premijera Ferenca Đurčanja, počela isporuka 2.000.000 m3 prirodnog gasa iz ove zemlje. Ova količina biće isporučena Srbiji do danas ujutru u 8 sati, čime će se rešiti problem daljinskih sistema grejanja najugroženijih gradova. U istom Saopštenju najavljuje se da će gas u kasnijim popodnevnim satima gas stići do Zrenjanina i Vršca, a potom i Pančeva. Kada se podigne sistem, gas mogu da očekuju i potrošači u Bečeju i Subotici. Istovremeno, javnost je obaveštena da je postignut dogovor o dnevnoj isporuci 3 miliona m3 gasa iz Nemačke, čime bi se stabilizovala energetska situacija u Srbiji i lakše dočekalo rešenje spora između Rusije i Ukrajine, koji je blokirao dotok gasa u dvadesetak zemalja istočne i srednje Evrope. Moguć rasplet krize najavljen je juče u sedištu EU u Briselu, gde su  premijeri Češke i Rusije, Mirek Topolanek i Vladimir Putin, postigli dogovor da posmatrači EU nadziru tranzit gasa kroz Ukrajinu. Portparol češkog predsedništva EU izjavio je da će danas biti konkretizovani detalji realizacije posmatračke misije.
 
Jučerašnji dan i današnje jutro u Zrenjaninu obeležile su velike hladnoće i enormna potražnja u trgovinama za svim grejnim telima koja rade na struju. U većini prodavnica zalihe grejalica, kvarcnih peći i uljnih radijatora rasprodate su još u prepodnevnim satima, ali su se izvesne količine, po nešto većima cenama od uobičajenih, mogle pronaći u pojedinim trgovinama i tokom popodneva. Jutrošnja temperatura od – 15 stepeni celzijusa nezavidnu situaciju dodatno je otežala, pa iz zrenjaninske elektrodistribucije stižu apeli da se, koliko je to moguće, u domaćinstvima ne uključuju sva grejna tela odjednom, a ukoliko dođe do prekida napajanja strujom, obavezno ih sve isključiti, do ponovnog dolaska struje. Za sada je snabdevanje električnom energijom uredno i teče bez većih problema. 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić najavio je za danas u 12 časova održavanje vanredne konferencije za novinare, na kojoj će javnosti biti saopštene najnovije informacije u vezi s aktuelnom situacijom.