U ponedeljak "Trka za Časni krst"

Po prvi put nakon Drugog svetskog rata u Zrenjaninu će, u ponedeljak, 19. januara, s početkom u 12 časova, biti održana bogojavljenska plivačka "Trka za Časni krst". Ovaj tradicionalni hrišćanski običaj, koji se ove godine obnavlja u Zrenjaninu, najavili su juče član Organizacionog odbora Vladimir Petrović, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila protojerej stavrofor Branko Popov i plivački reprezentativac Srbije, juniorski prvak sveta Ivan Lenđer, koji je i promoter trke.
 
 
Vladimir Petrović rekao je da će trci prethoditi Sveta arhijerejska liturgija u hramu Svetog Arhangela Mihaila ("Ruska crkva"), nakon koje će se učesnici trke uputiti ka jezeru, kod Kulturnog centra, gde će plivati na stazi dugoj tačno 33 metra. On je istakao da pravo da se takmiče imaju samo punoletna lica, koja to čine slobodnom voljom. Svi takmičari će pre trke biti pregledani, a uz jezero će biti i medicinske ekipe. Ukoliko bude potrebno, razbijaće se led. Petrović je izneo podatak da se do sada za trku prijavilo 12 učesnika, a da svi koji to žele mogu učiniti u kancelarijama Pokreta "Ravnopravnost", ulica Gimnazijska 5, ili putem telefona   064-1436-273. 
 
"Trka za Časni krst" odvijaće se uz pomoć Grada Zrenjanina i pod pokroviteljstvom hrama Svetog Arhangela Mihaila, čiji je starešina Branko Popov govorio o istorijskoj dimenziji i tradiciji ovog običaja. On je rekao da je, uoči Bogojavljenja, na reci Jordan, u svojoj trideset trećoj godini kršten Isus Hrist, pa je u tome i simbolika plivanja na stazi od 33 metra.
- Prvo plivanje za krst u našem gradu održano je još u drugoj polovini devetnaestog veka, a poslednja bogojavljenska trka održana je 1942. godine. Nakon toga su je okupacione vlasti zabranile, a posleratne vlasti su tu odluku prećutno podržale. Nadamo se da trka koja će biti održana u ponedeljak predstavlja nastavak tradicije i da će se održavati i ubuduće – istakao je sveštenik Branko Popov. 
 
 
Promoter trke, juniorski prvak sveta u plivanju, član PK "Proleter Jugoremedija" Ivan Lenđer, rekao je da se neće takmičiti, ali je svim učesnicima trke poželeo uspeh. 
- Nisam nikada plivao na otvorenom, niti u ovako hladnoj vodi, a ne bi bilo ni fer prema ostalim takmičarima da i ja nastupam. Ipak, biću kraj jezera i bodriti plivače koji se budu takmičili – skromno je istakao zrenjaninski plivački as.