Aleksandar Marton posetio Opštinu Žitište

Na poziv predsednika opštine Žitište Dragana Milenkovića danas su u poseti ovoj opštini boravili predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i sekretar Skupštine grada Ivana Jager. I ovom prilikom potvrđena je dobra saradnja dve susedne lokalne samouprave, uz obostranu konstataciju da bi u narednom periodu trebalo da bude još bolja. Ocenjeno je da manje sredine, kakva je Žitište, nemaju dovoljno uslova i mogućnosti za razvoj, te su neophodna iskustva većih opština ili gradova, kakva su, u ovom slučaju, Zrenjanina, kao središta regiona kom pripada Žitište. 
 
 
Milenković i Marton razgovarali su i o konkretnim projektima na čijoj realizaciji je neophodna saradnja obe sredine. Radi se o revitalizaciji plovnog puta, rekom Begej, od Temišvara do Zrenjanina, potom najavljenoj izgradnji auto-puta od Temišvara do Novog Sada i drugim, manjim projektima, čija bi realizacija donela razvoj ne samo Zrenjaninu i Žitištu, već i širem regionu. 
- Finansijska sredstva za ove aktivnosti obezbediće se delom iz sredstava prodaje NIS-a, a mišljenja sam da će period 2009/2010. godine predstavljati početak evropskog puta ove države. Zrenjanin može pomoći Žitištu otvarajući Banatski univerzitet, kao i povratkom svojih obrazovanih kadrova iz nekih većih sredina. U tom smislu, i opština Žitište treba da podrži Zrenjanin, "lobirajući" u trećim sredinama – istakao je Marton i dodao da Zrenjanin može doprineti i realizaciji drugih projekata na teritoriji Žitišta, kada budu definisani razvojni prioriteti. 
 
 
Zaključeno je i da se, u interesu razvoja obe sredine, saradnja mora ostvarivati i sa državama i regionima u okruženju sa visokim stepenom razvoja. Ovde se, pre svega, misli na zemlje članice EU – Mađarsku i Rumuniju, ali i regione u susednim državama s kojima saradnja već traje, kao što je slučaj Vojvodine i Istarske županije, u Hrvatskoj.