Obeležava se Međunarodni dan maternjeg jezika

Povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika (International Mother Language Day), koji su Ujedinjene nacije proglasile 1999. godine, i koji se obeležava širom sveta u cilju promovisanja jezične i kulturne različitosti, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton posetio je danas osnovnu školu "Sonja Marinković", u kojoj se nastava pararelno odvija na srpskom i mađarskom jeziku.  
 
 
Marton je, nakon što je posetio po jedno odeljenje nižih razreda u kom učenici nastavu prate na srpskom i mađarskom jeziku, rekao da je cilj današnje posete upravo ukazivanje na veliku važnost poštovanja prava na različitost i učenicima poručio da one s kojima se druže odabiraju po tome da li su dobri ljudi, a ne kojim jezikom govore i kako se zovu.
- To je u Vojvodini i u Zrenjaninu bogatstvo, činjenica da se vrlo često, na malom prostoru, može čuti više jezika, čega nema ni u mnogim zemljama Evropske unije. Ova deca, koju smo posetili, takođe su naše bogatstvo i ona su najbolji primer kako se može raditi i družiti u sredini u kojoj se govori različtim jezicima. Ja bih apelovao na sve mlade ljude u Zrenjaninu da uče, naravno, svoj maternji jezik, ali i jezik svojih komšija, svojih drugova, što, kao svoje principe, neguje i ova škola – istakao je Aleksandar Marton. 
 
 
Direktor OŠ "Sonja Marinković" Jenei Karl rekao je da školu trenutno pohađa 220 učenika, otprilike polovina na srpskom i mađarskom jeziku. 
- Osim ova dva, učenici uče i engleski i nemački jezik, a formirane su i dve grupe učenika srpske nacionalnosti koji fakultativno uče mađarski jezik – istakao je još jednu od specifičnosti ove škole njen direktor. 
 
Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika predsednik zrenjaninske Skupštine izdao je i posebno saopštenje u kom ističe da je Zrenjanin je oduvek negovao tolerantne odnose između svojih sugrađana različitih nacionalnosti i prihvatao različitost kao bogatstvo, te postajao primer za druge sredine kako se čuvaju i unapređuju multikulturalnost i multietničnost. 
- Želim ovom prilikom još jednom da podsetim sve građane Zrenjanina da je pravo na upotrebu maternjeg jezika u privatnom i javnom životu neotuđivo pravo svakog pripadnika nacionalnih zajednica koje vekovima egzistiraju u ovoj  sredini – kaže se u ovom saopštenju. 
 
Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovljen je, inače, u znak sećanja na događaj u Pakistanu, 1952. godine. Pošto je Mohamed Ali Džinah, guverner Pakistana, proglasio Urdu jedinim zvaničnim jezikom Zapadnog i Istočnog Pakistana, narod Istočnog Pakistana (danas Bangladeša), čiji je maternji jezik Bengali, počeo je protestovati protiv ove odluke. Studenti su 21. februara organizovali masovne mirne proteste protiv ove odluke. Policija je, međutim, otvorila vatru, usmrtivši pritom više studenata.