Prijem za osvajače Kilimandžara

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić priredio je danas prijem za zrenjaninske alpiniste Duška Matića i Dušana Juvanina, koji su nedavno osvojili najviši vrh Afrike – Uhuru Pik, na planini Kilimandžaro, visok 5895 metara. 
 
Tokom srdačnog razgovora, zamenik gradonačelnika istakao je da se ponosi što je Zrenjaninac, jer je divan osećaj znati da se zastava grada zavijorila u srcu Afrike, i na jednom od njpoznatijih vrhova sveta.
- Naravno da je to i veliki sportski uspeh, a raduje i činjenica da je u ovoj ekspediciji bilo najviše Vojvođana. Mi ćemo, kao grad, uvek stajati iza vrhunskog sporta i kvalitetnih sportista. Kao što smo pomogli ovaj poduhvat naših alpinista, pomagaćemo im i ubuduće, jer su oni pravi reprezenti naše sredine u svetu – istakao je tokom današnjeg susreta Goran Kaurić.
 
 
Matić i Juvanin, prvi već prekaljeni alpinist i osvajač više interkontinentalnih vrhova i drugi, koji ima ambicija da se uskoro popne na kote više od 6.000 metara, pojavili su se danas u prigodnim majicama s fotografijom i natpisom "Afrika – Kilimandžaro 2009" i izneli svoje impresije o otkrivanju "crnog kontinenta" i usponu na čuvene "snegove Kilimandžara". Duško Matić, kao vođa ekspedicije, istakao je da mu je ovo bio drugi uspon na ovaj vrh, ali da je sada, kao vođa ekspedicije, imao daleko zahtevniju ulogu i zadatak da organizuje uspon i gotovo tronedeljni boravak u Africi. Da je to uradio na najbolji način, svedoči i činjenica da je svih osam članova ekspedicije stiglo do vrha i da su uspon i povratak protekli u najboljem redu. 
- Ja sam, uz to, imao na sebi desetak kilograma opreme više od ostalih, s obzirom da je na meni bilo i snimanje i fotografisanje svih detalja boravka u Africi, koje će moći da vide i televizijski gledaoci širom Srbije, u trodelnoj reportaži. Činjenica je da je, u pojedinim trenucima uspona, trebalo biti i vođa i snimatelj i psiholog, što nije bilo ni malo jednostavno – istakao je Matić, inače i po zanimanju TV snimatelj, za kojim su usponi na tri himalajska vrha, po dva uspona na Mon Blan, Kavkaz, Ararat, kao i na Aljasku, Akonkagvu u Južnoj Americi i druge. 
 
Dušan Juvanin je, osim samog uspona na Uhuru Pik, najviši vrh na koji se do sada popeo, bio posebno impresioniran Afrikom, njenim prirodnim lepotama i ljudima koje je imao priliku da upozna. Istakao je, pritom, pripadnike plemena Masai ratnika, koje su članovi ekspedicije posetili u autentičnom okruženju. 
- Gotovo je neverovatan nesklad između prirodnog izobilja i siromaštva u kom najveći broj ljudi živi. S druge strane, pleni njihov prisan odnos prema strancima i otvorenost koju pritom iskazuju – rekao je Juvanin. On je gradonačelniku Zrenjanina poklonio i poseban suvenir – komad vulkanskog kamena sa Kilimandžara, koji se ne može kupiti, niti pronaći bilo gde, osim na ovom mestu. 
 
 
Današnji susret u Gradskoj kući završio se razgovorom o budućim aktivnostima i alpinističkim planovima dvojice naših sugrađana. O planovima će još biti reči, a za sada samo toliko da su njihove želje da ponovo krenu put Himalaja, na njegove još neosvojene vrhove.