Stručno predavanje Majkla Kvimbija, savetnika Misije OEBS

Danas je u Gradskoj kući u Zrenjaninu održano stručno predavanje na temu organizovanja saveta za bezbednost u gradovima i opštinama Srbije, koje je održao Majkl Kvimbi, savetnik na programu za rad policije u zajednici pri Misiji OEBS u Srbiji. Predavanje je organizovao Savet za odbranu i bezbednost Grada Zrenjanina.
 
 
Predavanju je prethodila konferencija za novinare, na kojoj su se prisutnima obratili zamenik gradonačelnika Goran Kaurić, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, kao i sam Majkl Kvimbi. Moderator je bila Vladislava Ivković - Čaleta, član Saveta za odbranu i bezbednost i odbornik Skupštine grada. Ona je rekla da je nedavno osnivanje Saveta važan korak koji je lokalna samouprava učinila sa željom  da modernizuje i uključi  grad u procese  bezbednosnih reformi na  koje je i sama država stavila akcenat u stvaranju savremene i bezbedne  zajednice .
- Ideja postojanja i delovanja ovog saveta je da se obezbedi dobra komunikacija između građana i lokalne zajednice, policije, institucija i privrednih subjekata kao i  medija i NVO, a u  cilju postizanja sigurnijeg zivotnog okruženja, rekla je Ivković-Čaleta.
 
 
Pozdravljajući visokog gosta iz Misije OEBS (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) u Srbiji, Goran Kaurić istakao je značaj oblasti o kojoj se danas razgovara i dodao da je bitno da protok informacija i saradnja između policije i lokalne samouprave budu kvalitetni, jer je to spona koja treba da donese dobru bezbednosnu situaciju u gradu. 
- Naravno da su nam u tome bitna iskustva drugih država, a naročito iz Evropske unije – rekao je Kaurić.
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton izrazio je zadovoljstvo što je Savet za odbranu i bezbednost Grada Zrenjanina zaživeo i što, u okviru svojih aktivnosti, organizuje i jedno stručno predavanje na aktuelne teme, dok je današnji gost Grada Zrenjanina, savetnik Majkl Kvimbi, rekao je da Zrenjanin jedna od retkih sredina u Srbiji koja ima formiran Savet za odbranu i bezbednost, u šta se uverio obilazeći više gradova i opština širom republike. Predstavljajući se, rekao je da je u sastavu stručnog tima koji u Srbiji boravi na poziv Vlade, s ciljem da doprinese reformama policijskog sistema u našoj zemlji.
 
 
- Reforma policije jeste u toku, a pitanja kojima se bavimo su različita i tiču se rada policije u lokalnoj zajednici, organizovanog kriminala, kriminalističke tehnike, granične policije, itd. Pojava nereda i kriminala u nekoj sredini nisu isključivo stvar policije, već problem društva u celini, što znači da mi ne sarađujemo samo s policijom, već i lokalnom zajednicom, s namerom da te dve strane povežemo u rešavanju problema. Partnerstvo je najuspešniji način za prevazilaženje problema, i o tome razgovaramo danas u Zrenjaninu s predstavnicima lokalne samouprave i službi zaduženih za bezbednost građana i imovine – istakao je Majkl Kvimbi.