Zastava Zrenjanina na krovu Afrike!

Zastava Zrenjanina, u rukama Dušana Juvanina, zavijorila se na najvišem vrhu Afrike – Uhuru Pik – na Kilimandžaru, odakle su se pre nekoliko dana vratili naši alpinisti. Osmočlana ekspedicija, predvođena drugim Zrenjanincem, prekaljenim "penjačem" na svetske vrhove Duškom Matićem, u čijem je sastavu bilo sedam članova iz Srbije i jedan Makedonac, uspešno je savladala 5895 metara visok vrh i uspela kompletna da se popne do njega. Kako ističe Juvanin, to bi bilo teško izvodljivo bez Matićevih saveta i sugestija, koji je u Afriku otputovao nakon što je pratio i snimao popularnog tv-novinara RTS Jovana Memedovića na njegovim putešestvijama po Tadžikistanu. 
 
      
 
Bivši zamenik predsednika SO Zrenjanin Juvanin, snimatelj RTS Matić i ostali članovi ekspedicije na Kilimandžaro su se penjali četiri ipo dana, a na vrhu ih je dočekao vetar i temperatura od -25 stepeni. Međutim, vedro nebo i pročišćen vazduh doprineli su da prizori koji su im se ukazivali budu za dvljenje, pa je u foto-aparatima ostalo gotovo 5000 fotografija i dragocen materijal za neke buduće izložbe. Poseban utisak, osim fotografija s vrha Kilimandžara, pružaju zabeleženi susreti s pripadnicima plemena ratnika Masai. Zahvaljujući njima i jedinom njihovom fakultetski obrazovanom pripadniku Mozesu, članovi naše ekspedicije proveli su tri dana u safariju u parku Masai Mara, gde su se susreli s brojnim divljim životinjama. 
 
                               
 
Uz zastavu Grada Zrenjanina, duž trase uspona na Kilimandžaro našao se i niz prigodnih nalepnica s gradskim grbom i natpisom "Grad Zrenjanin – Republika Srbija", na srpskom i engleskom jeziku. Juvanin ističe da je s ponosom isticao obeležja Zrenjanina, i da će se, zahvaljujući ovom alpinističkom poduhvatu, za naš grad, eto, čuti i u srcu Afrike.