Zrenjanin posetio ambasador Austrije

U poseti Zrenjaninu juče je boravio Njegova Ekselencija ambasador Republike Austrije u Beogradu Klemens Koja. Neposredan razlog posete bio je uručenje donacije osnovnoj školi "2. oktobar", a boravak u našem gradu iskorišćen je i za informisanje ambasadora o mogućnostima investiranja i koracima koji se preduzimaju u cilju privlačenja stranog kapitala u novim zrenjaninskim industrijskim zonama. 
 
     
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić organizovao je prijem za ambasadora, kom su prisustvovali i članovi Gradskog veća Goran Đorđević i dr Branislav Martinov, kao i sekretar Skupštine grada Ivana Jager, dok je u školi  "2. oktobar" domaćin ambasadoru bila direktor Sonja Vujin. Primopredaji vredne donacije prisustvovala je i Ivana Dulić Marković, potpredsednik Izvršnog veća AP Vojvodine i Pokrajinski Sekretar za regionalni razvoj i međunarodnu saradnju. Učenici škole priredili su za goste srdačan doček i izveli kraći kulturno-umetnički program. 
 
 
 
Zahvaljujući angažovanju našeg sugrađanina, dugo godina zaposlenog u Austriji,  Miroslava Kerčova, i njegovom poznanstvu s gospodinom Valterom Hartlom, zaduženom u Ministarstvu Gornje Austrije za revitalizaciju škola, iz ove zemlje stigla je veća količina školskog nameštaja – više stotina đačkih klupa i stolica, nastavničkih stolova, čiviluka za garderobu i druge opreme, koji će delom zameniti dotrajao nameštaj u školi "2. oktobar", a delom biti raspoređen u još nekoliko škola. Troškove prevoza iz Austrije pokrio je Grad Zrenjanin. 
 
 
Zahvaljujući na srdačnoj dobrodošlici i prijemu, ambasador Klemens Koja rekao je da se uverio da je donacija stigla u prave ruke. 
- Ovo je druga škola u Srbiji koju posećujem i primećujem da se u njoj vredno radi i postižu dobri rezultati u nastavi. Iako donacija nije realizovana direktno iz ambasade, već zahvaljujući privatnoj inicijativi, drago mi je što je do toga došlo. Nadam se da će takvih donacija biti i ubuduće i ja ću rado asistirati pri njihovoj realizaciji – istakao je ambasador. 
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić istakao je da je od ambasadora dobio obećanje da će naš grad uskoro posetiti i predstavnici ekonomskog saveta ambasade, u cilju moguće privredne saradnje i investiranja. 
- Što se ove donacije tiče, značajno je da jedinice lokalne samouprave uspostavljaju kontakte sa određenim pokrajinama u drugim državama. Ovde vidimo rezultat jedne takve saradnje, koja će boravak i nastavu učenika škole "2. oktobar" učiniti kvalitetnijim – rekao je Goran Kaurić.