Noam Čomski zabrinut za sudbinu radnika "Šinvoza"

(Beta) 
 
Američki politički analitičar Noam Čomski zatražio je od predsednika Srbije, premijera i ministra unutrašnjih poslova da zaštite prava radnika-akcionara zrenjaninske fabrike za remont šinskih vozila "Šinvoz".
 
U otvorenom pismu američki levičar je od predsednika Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića zatražio da učine sve što je u njihovoj moći da zaštite prava radnika-akcionara na rad i privatnu svojinu, da spreče pljačku fabrike i propast više od 600 zrenjaninskih porodica.
 
Čomski navodi da radnici "Šinvoza" protestuju još od decembra 2007. jer je većinski vlasnik Nebojša Ivković namerno odveo fabriku u stečaj, zahvaljujući krajnje neodgovornom i nezakonitom radu Agencije za privatizaciju.
 
To su, kako ističe, ustanovili Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, i Anketni odbor Skupštine grada Zrenjanina, osnovan da bi ispitao stečaj "Šinvoza".
 
Tužilaštvo i Trgovinski sud, napomenuo je Čomski, ignorišu ove nalaze, dok Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije poriču činjenice ne preduzimajući ništa da otklone posledice svog nezakonitog rada.
 
"Imajući u vidu da vaša vlada teži uspostavljanju demokratije u Srbiji, siguran sam da shvatate da je zaštita temeljnih prava radnika i malih akcionara presudna za uspeh demokratskih reformi", naveo je američki intelektualac Noam Čomski u pismu Tadiću, Cvetkoviću i Dačiću.
 
Kako je istakao, država koja poštuje samo interese bogatih, a ne i prava ostalih građana, ne može postati slobodna država, već samo zemlja robova.
 
Pismo podrške radnicima "Šinvoza" prošle nedelje su uputili i učesnici kongresa o solidarnoj ekonomiji održanog u Beču, čime je započeta kampanja za međunarodnu podršku radnicima "Šinvoza" koju organizuju Pokret za slobodu i Odbor građana za podršku radnicima-akcionarima "Šinvoza".