Tomanova – Makanova u poseti medijskim kućama u Zrenjaninu

Potpredsednica Izvršnog veća AP Vojvodine i pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova Makanova danas boravi u poseti medijskim kućama u Zrenjaninu. Poseta se organizuje s ciljem upoznavanja medija sa politikom konkursnog finansiranja za tekuću godinu, ali i informisanja predstavnika lokalne samouprave o modalitetima finansijske podrške medijima u Vojvodini. Gospođa Tomanova Makanova posetiće JP "Radio Zrenjanin", RTV "Santos", KTV Zrenjanin i NIP "Zrenjanin". Radi se, dakle, o medijskim kućama kojima su pripale lokalne i regionalne frekvencije za emitovanje programa, kao i o jedinom štampanom nedeljniku u regionu. 
 
 
 
 
U sklopu posete, pokrajinska sekretarka za informacije razgovarala je s predsednikom Skupštine grada Zrenjanina Aleksandrom Martonom. Obraćajući se brojnim predstavnicima medija koji prate njen današnji boravak u Zrenjaninu, Tomanova Makanova je rekla da su glavne teme razgovora bile sufinansiranje programa, stipendiranje kadrova u medijima i saradnja medija i lokalne samouprave.
 - Pokrajina će za sufinansiranje programskih sadržaja u medijima, nezavisno od njihove vlasničke strukture, izdvojiti 100 miliona dinara. Naš cilj je da sačuvamo i očuvamo, ali i da odredimo šta je javni interes građana Vojvodine u medijskoj sferi. Stav i politika Izvršnog veća Vojvodine jeste da mediji budu slobodni i nezavisni, a oni osim kreiranja javnog mnjenja, mogu da stvaraju pozitivnu klimu za promene, što nam je svima potrebno. Što se finansiranja tiče, konkursni tok određuje se u saradnji pokrajinskog sekretarijata s medijima. Konkursi će biti raspisani po usvajanju budžeta AP Vojvodine, do 31. marta, a prioritet će biti – kvalitet programa, na svim jezicima zajednica koje žive u Pokrajini, što nije potrebno posebno napominjati – rekla je Tomanova Makanova i dodala da je Pokrajina spremna i da stipendira deficitarne kadrove u medijima, opet nezavisno od vlasničke strukture, dometa ili teritorijalne organizovanosti. 
 
 
– S lokalnom samoupravom i medijima hoćemo da napravimo jedan realan kadrovski plan, šta će im biti potrebno sutra, ali i za četiri godine. Bez adekvatnog stručnog kadra oni, jednostavno, neće moći da isprate brzinu razvoja i aktuelnost savremenog medija u 21. veku, kao i da zadovolje potrebe građana za informisanjem – istakla je pokrajinska sekretarka za informacije. 
 
 
Pokrajinsko Izvršno veće sufinansiraće, u iznosu od 2,5 miliona dinara, postavljanje novog antenskog predajnika za Radio Zrenjanin. Isti iznos sredstava obezbediće i lokalna samouprava, saopštili su Ana Tomanova Makanova i Aleksandar Marton.
 - Obilaskom četiri medijske kuće, pokrajinska sekretarka treba da stekne uvid u njihov rad, u probleme koje imaju, ali i da li sazna ima li pritisaka na medije i uplitanje u njihovo funkcionisanje od strane lokalnih političara. Razgovarali smo i o privatizaciji u medijima koja je, definitivno, potrebna, samo je u pitanju model, koji će omogućiti pripadnicima svih etničkih zajednica koje žive na teritoriji Vojvodine da ostvare mogućnost informisanja na maternjem jeziku, što je garantovano i našim i međunarodnim zakonima – rekao je, između ostalog, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton.