O opozivu gradonačelnika 23. aprila

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da je za 23. april, u 10 časova, zakazao sednicu Skupštine na kojoj će se raspravljati o opozivu gradonačelnika Gorana Kneževića i izboru novog gradonačelnika. 
 
On je saopštio da je primio predlog 40 odbornika za razrešenje gradonačelnika, i da će, u skladu sa zakonskim odredbama i poslovnikom o radu Skupštine grada, najverovatnije u toku sutrašnjeg dana, sazvati sednicu Skupštine grada u pomenutom terminu, na kojoj će centralna tačka dnevnog reda biti razmatranje ovog predloga odbornika vladajuće koalicije u sadašnjem skupštinskom sazivu. 
 
 
- U obrazloženju stoji da je, zbog sedmomesečne sprečenosti gradonačelnika Gorana Kneževića da obavlja svoju funkciju, čime je ugroženo normalno funkcionisanje lokalne samouprave, neophodno da se pokrene inicijativa za njegov opoziv i izbor novog gradonačelnika – rekao je Aleksandar Marton i dodao da će dnevni red sednice na kojoj će biti razmatran ovaj predlog sadržati nekoliko tačaka, koje su u vezi sa pomenutom tačkom. 
 
- U slučaju da opoziv Gorana Kneževića "prođe", a s obzirom da predloženi kandidat za novog gradonačelnika dr Mileta Mihajlov nije odbornik, prvo mora biti obavljen njegov izbor za odbornika, odnosno smena jednog odbornika iz koalicije "Za evropski Zrenjanin". Takođe, na glasačkom listiću, sa "za" ili "protiv", odbornici Skupštine grada izjašnjavaće se u "paketu" o novom gradonačelniku, njegovom zameniku, koji takođe mora biti iz redova odbornika, i članovima Gradskog veća. O ovim imenima razgovarano je na sastancima članica vladajuće koalicije, i o njima ne bih govorio, to će učiniti kandidat za gradonačelnika na sednici, 23. aprila -  pojasnio je Marton proceduru izbora novog gradonačelnika.  
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine ponovio je da mu je žao što se sve ovo dešava i da se nada da će Goran Knežević uspeti da dokaže svoju nevinost, ali da je zbog činjeničnog stanja i produžetka pritvora gradonačelniku Zrenjanina, lokalna samouprava morala da pokrene proceduru za njegov opoziv.
 
- Ovo nije bio teret samo Demokratske stranke, čiji je Knežević član, već i svih nas, a na osnovu koalicionog dogovora između DS i LSV mesto gradonačelnika pripada Demokratskoj stranci – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton.