Predsednik IV APV dr Bojan Pajtić posetio "Jugoremediju"

(Preuzeto sa internet-prezentacije Izvršnog veća AP Vojvodine)
 
Predsednik  Izvršnog veća AP Vojvodine dr Bojan Pajtić juče je pustio u pogon novu kotlarnicu u Fabrici lekova "Jugoremedija" u Zrenjaninu. Moderna kotlarnica je investicija vredna milion dinara. Finansijska sredstva za nju obezbedila je "Jugoremedija" i veoma je važna za ukupnu proizvodnju ove fabrike lekova, u kojoj uveliko traju radovi na rekonstrukciji kompletnog odeljenja za proizvodnju tabletnih lekova. Nakon toga "Jugoremedija", koja je  uspela da savlada probleme neuspešne privatizacije, biće spremna za dobijanje međunarodnih standarda, odnosno  evropskog GMP sertifikata za farmaceutsku idnustriju.  Po završetku uređenja fabrika će biti u boljoj poziciji za plasiranje svojih proizvoda i na evropskom tržištu i spremnija  za pronalaženje strateškog partnera i povoljniju tendersku prodaju.
 
 
 
Predsednik Pajtić obišao je i pogone za proizvodnju poznatih "Jugoremedijinih" tabletnih lekova u kojima se vrši sanacija. Investicija je vredna 8,3 miliona evra. Po rečima domaćina, v.d. direktora "Jugoremedije" Zdravka Deurića, za završetak investicije potrebno je nabaviti novu, savremenu opremu, izrađenu od adekvatnih materijala, koji su odobreni za proizvodnju lekova.
 
Nakon  obilaska fabrike, predsednik Pajtić je izjavio da je "Jugoremedija" izuzetno značajan deo farmaceutske industrije:
-  Zalagaćemo se da se "Jugoremedija" sačuva, jer, pored toga što je poznati brend u našoj zemlji i, kao što smo čuli, i u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji, ona je važna i za Zrenjanin i zaposlene u njoj. Do sada je Pokrajina, preko Fonda za razvoj,  za ovu fabriku lekova izdvojila 35 miliona dinara u okviru programa podrške izvozu. Danas smo se uverili u vitalnost naše privrede i u uslovima krize. I dalje ćemo kroz različite vidove podržavati njenu proizvodnju i završetak njene modernizacije. Važno je da očuvamo radna mesta i tako obezbedimo egzistenciju mnogih porodica. Zato je Izvršno veće Vojvodine i donelo niz mera kojima se široko podstiče zapošljavanje - za otvaranje novih radnih mesta, stvaranje uslova za obavljanje pripravničkog staža, kao i mere koje se odnose na poljoprivredna gazdinstva.
 
 
Završetak obnove "Jugoremedije" od presudne je važnosti za opstanak 430 - 450 radnih mesta, jer Zakon o lekovima predviđa da fabrike koje do 1. avgusta ne budu uvele GMP standarde, neće više ispunjavati uslove za proizvodnju lekova.
 
Po rečima menadžmenta "Jugoremedije",  završetak radova se očekuje sredinom jula, kada kreće probna proizvodnja, tako da se planira pun rad od 31. jula, kada i ističe rok za dobijanje GMP sertifikata. Za završetak investicije potrebno je još obezbediti opremu za nove pogone.  Tada će "Jugoremedija" biti spremna i za registraciju na evropskom tržištu, odnosno sa paletom od 110 lekova , među kojima je i dosta licencirane proizvodnje, biće konkurentna sa drugim farmaceutskim kućama.