Stipendije za 20 talentovanih sportista

U Gradskoj kući u Zrenjaninu danas je održana konferencija za novinare Sportskog saveza Grada Zrenjanina. Predstavnicima medija obratili su se generalni sekretar Sportskog saveza Siniša Marinac i predsednik Upravnog odbora Momir Rnić, kao i funkcioneri lokalne samouprave, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić, predsednik gradske Skupštine Aleksandar Marton i član Gradskog veća zadužen za sport Vojislav Matić. 
 
 
      
 
Neposredan povod za današnju konferenciju bio je sumiranje aktivnosti tokom "prvih sto dana" rada novog rukovodstva Sportskog saveza, o čemu je govorio generalni sekretar Siniša Marinac. On je istakao da su u ovom periodu urađeni prestruktuiranje i delimična sistematizacija zaposlenih, da je donet novi pravilnik o finansiranju sportskih organizacija, urađena nova kategorizacija svih članica Sportskog saveza, evaluacija rada članica, da je praćen rad sportskih trenera.
- Ostvarena je i saradnja s Kancelarijom za mlade Grada Zrenjanina, koja je rezultirala izradom četiri projekta, čiji je osnovni cilj edukacija i bavljenje sportom mladih. Urađen je i popis osnovnih sredstava u svim sportskim objektima u gradu, s utvrđivanjem realnog stanja i procenom potreba. U toku je revizija svih reversa i nabavki za potrebe Sportskog saveza, a racionalizacija trošenja finansijskih sredstava urađena je u svim segmentima saveza – rekao je, između ostalog, Marinac i dodao da je u toku i izrada Strategije razvoja sporta u Zrenjaninu, koja će biti putokaz razvoja sporta u našem gradu. 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton ocenio je trenutnu saradnju lokalne samouprave i Sportskog saveza kao odličnu, a najavio je i dalje unapređenje saradnje, s ciljem da i na narednim olimpijskim igrama Zrenjanin ima značajan broj predstavnika.
 - Lokalna samouprava i dalje će pomagati funkcionisanje zrenjaninskog sporta, uz poštovanje kvaliteta klubova i sportista, odnosno ostvarenih rezultata. Prioritet će biti i obezbeđivanje uslova za kvalitetno treniranje, odnosno izgradnja i održavanje sportskih objekata i terena. Nedopustivo je da Zrenjanin u dvadeset prvom veku nema pravu atletsku stazu, da se utakmice na Gradskom stadionu ne igraju zbog lošeg kvaliteta trave, a da su rezultati zrenjaninskih plivača daleko iznad uslova u kojima treniraju – rekao je Marton i izneo očekivanja da se napredak u ovoj oblasti može ostvariti i uz pomoć viših nivoa vlasti, kao i sredstava iz projekata prekogranične saradnje.
 
 
Govoreći o aktuelnostima vezanim za završetak gradnje Hale sportova, zamenik gradonačelnika Goran Kaurić istakao je da se u njoj planira održavanje dva velika takmičenja ove godine – ženskog odbojkaškog turnira "Univerzijade" i kadetskog prvenstva Evrope u rvanju, koje treba da okupi preko 800 takmičara i više od 2000 učesnika. 
- Grad ulaže ogromne napore da završi halu, obezbedi održavanje ovih takmičenja i time se, posle svih negativnih dešavanja u poslednjem periodu, putem sporta prikaže u pozitivnom svetlu. Takođe, značajna sredstva za potrebe sporta izdvajamo i iz sredstava tekuće budžetske rezerve, jer je budžet Sportskog saveza nedovoljan da podmiri sve zahteve sportskih organizacija i klubova i njihovih programa. U ove svrhe izdvojeno je tokom ove godine oko 7 miliona dinara - rekao je Goran Kaurić. 
 
      
 
Najlepši deo današnjeg skupa bila je, svakako, dodela ugovora o stipendiranju za mlade i talentovane sportiste Zrenjanina. Ove godine stav Sportskog saveza je da stipendira upravo talente, dok će vrhunski sportisti, seniori, biti nagrađeni u zavisnosti od rezultata. Uslov za dobijanje stipendije bio je uspeh postignut na međunarodnim takmičenjima, a njega je ispunilo dvadeset sportista. Ugovore o stipendiranju svečano su uručili Siniša Marinac i Momir Rnić.