Zavod za zaštitu spomenika kulture u novim prostorijama

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton posetio je juče Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, koji odnedavno radi u novim prostorijama, u zgradi na Trgu republike. Osim upoznavanja s prostorom u kojem je sada Zavod organizovan, predsednik zrenjaninske Skupštine informisao se i o aktivnostima koje zaposleni u njemu realizuju, ili pripremaju za naredni period. 
 
 
Zavod za zaštitu spomenika kulture osnovan je 2004. godine za teritoriju pet opština: Zrenjanin, Novi Bečej, Žitište, Srpska Crnja i Sečanj, s ciljem da se bavi istraživanjem i evidentiranjem dobara koja uživaju prethodnu zaštitu, predlaganjem i utvrđivanjem kulturnih dobara, vođenjem registra i dokumentacije o kulturnim dobrima, pružanjem stručne pomoći na održavanju kulturnih dobara vlasnicima i korisnicima, predlaganjem i praćenjem sprovođenja mera zaštite... Zrenjaninski Zavod je preuzeo dotadašnje ingerencije Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i njegovo petogodišnje egzistiranje opravdalo je ideju osnivača, Skupštine opštine Zrenjanin, da se o spomenicima kulture na teritoriji srednjeg Banata stara ustanova čije je i sedište na istoj teritoriji. 
 
 
Nakon dve promene lokacije i kadrovskog i organizacionog proširenja, prostor u kom je Zavod donedavno radio pokazao se nefunkcionalnim za njegove brojne aktivnosti, pa je pronađen adekvatniji prostor, na sadašnjoj lokaciji, koji je u potpunosti adaptiran i prilagođen nameni. Aleksandar Marton, govoreći o značaju postojanja ove ustanove kulture, rekao je da je šteta što Zavod nije postojao u vreme kada je vršena velika devastacija gradskog graditeljskog nasleđa. 
- Lokalnoj samoupravi je, naravno, u interesu da ova institucija funkcioniše u zdravim okolnostima. Stoga smo izašli u susret rukovodstvu Zavoda i zajedničkim aktivnostima omogućili da se on preseli u ove prostorije. Ovim potezom poboljšali smo i rad zrenjaninskog Zaštitnika građana, koji sada koristi nekadašnje kancelarije Zavoda za zaštitu spomenika, u Pupinovoj ulici – rekao je Marton. 
 
 
Govoreći o planovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture za naredni period, direktor Igor Kovač je rekao da će prisustvo ekonomske krize uticati na pojedine aktivnosti, pa će se više vremena posvetiti izradi publikacija i dokumentacije o kulturnim dobrima, nego poslovima koji su "vidljivi" i tiču se, pre svega, uređenja fasada objekata koji su pod zaštitom. 
- I ova zgrada u kojoj smo sada smešteni je objekat pod zaštitom, izgrađen kao "Velikobečkerečka štedionica", pa nam predstoji i uređenje njene spoljašnosti. Nažalost, ove godine neće biti radova poput prošlogodišnjih, kada smo učestvovali u obnovi "Šeherezade" u glavnoj ulici, pa će naredni objekat koji je planiran za obnovu – Bukovčeva palata – morati malo da sačeka – rekao je Igor Kovač.