Redovna konferencija za novinare

U Sredu 08.07.2009.godine, u Gradskoj kući održana je redovna konferencija za medije. Medijima su se obratili gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, pomoćnik gradonačelnika Imre Fazekaš i pomoćnik pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo Boris Kopilović.
U okviru državno-privredne delegacije Srbije, koju je predvodio premijer Mirko Cvetković, u Budimpešti je u dvodnevnoj poseti boravila i delegacija grada Zrenjanina, koju je predvodio gradonačelnik dr Mileta Mihajlov.
Pomoćnik gradonačelnika Imre Fazekaš upoznao je medije sa detaljima posete u Privrednoj komori Mađarske,gde je upriličen sustret privrednika Mađarske i Srbije, a skupu su se obratili i premijeri dve zemlje. Delegacija Zrenjanina je ostvarila  kontakte sa zvaničnicima Privredne komore Mađarske, kao i sa predstavnicima, srpsko - mađarske mešovite privredne komore i informisala se o mogućnostima privredne saradnje dve zemlje.
U nastavku posete našu delegaciju je primio i gradonačelnik Budimpešte dr Gabor Demski, koji je u više navrata posetio Zrenjanin i pomogao kulturnu saradnju dva grada.
Ovoga puta su razmatrane mogućnosti učešća Zrenjanina u različitim razvojnim projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske Unije, a tiču se razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i o učešću u Pan-Evropskom kulturno-privrednom projektu, tzv. Koridor 5 .
Takođe, gradu je ponuduđen kompletan know-how  o medijskom predstavljanju Zrenjanina na raznim međunarodnim investicionim sajmovima, kao i zajedničko prezentovanje potencijala našeg grada pred zainteresovanim investitorima.
Lokalna samouprava Budimpešte  je takođe, organizovala prezentaciju u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća o podsticajnim merama za razvoj ovog sektora.
Veoma važan deo posete Budimpešti vezan je za Mađarsku agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza  ITD Hungary,  gde je zrenjaninska delegacija prezentovala investicione mogućnosti Zrenjanina.
Zatim je gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov Upoznao medije o Mere za prevazilaženje problema neusklađenosti prihoda i obaveza grada Zrenjanina u 2009. godini. Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 7. aprila 2009. godine usvojila Plan ekonomske stabilizacije Srbije čiji su glavni principi jedinstvo, solidarnost i kontinuitet.
Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine je na sednici održanoj 28. maja 2009. godine usvojilo Informaciju o neophodnosti fiskalnog prilagođavanja budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2009. godinu. Budžet grada Zrenjanina je deo budžetskog sistema Republike Srbije te je  neophodno sagledati novonastalu situaciju u javnoj potrošnji i prilagoditi je postulatima sprovođenja aktivne stabilizacione politike.
 - Dana 25.05.2009. godine doneo sam Rešenje o obrazovanju radne grupe za utvrđivanje stanja poslovanja korisnika sredstava budžeta grada Zrenjanina.
U radnu grupu imenovao sam sledeća lica:
Za predsednika:
- Biljana Jovanović, član Saveta za strateški razvoj grada Zrenjanina.
Za članove:
- Euđenija Besu, načelnik Odeljenja za poslove finansija i računovodstva Gradske uprave grada Zrenjanina,
- Jelica Ivković, finansijski direktor JKP ''Vodovod i kanalizacija'', Zrenjanin,
-Dragan Stajić, finansijski direktor JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'', Zrenjanin,
- Brankica Morić, rukovodilac finansijskih poslova i operative Narodnog pozorišta ''Toša Jovanović'', Zrenjanin,
- Veselin Milovanov, budžetski inspektor u Gradskoj upravi grada Zrenjanina,
- Ljiljana Terzić, šef računovodstva ''Predškolska ustanova'', Zrenjanin,
- Imre Fazekaš, pomoćnik gradonačelnika.
Zadatak radne grupe je bio da u roku od petnaest dana od dana donošenja Rešenja utvrdi stanje poslovanja korisnika sredstava budžeta grada Zrenjanina za period od 01.01.2007. godine do 30.04.2009. godine i da mi  o tome podnese izveštaj.- istakao je gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov.
Radna grupa je, u utvrđenom roku, prikupila sve neophodne podatke, sačinila Analizu poslovanja budžetskih korisnika u periodu 01.01.2007. – 30.04.2009. godine, na osnovu koje ću vam podneti ovu Informaciju sa podacima koji su bitni za sagledavanje postojećeg stanja odnosno sa podacima koji opravdavaju naložene mere.
Analizom je izvršeno sagledavanje finansijskog poslovanja budžetskih korisnika u periodu od 2007. do 30. aprila 2009. godine kako bi se što realnije utvrdile mere odnosno kasnije budući okviri potrošnje za direktne i indirektne korisnike budžetskih sredstava.
Naredbu o sprovođenju mera za prevazilaženje problema neusklađenosti prihoda i obaveza grada Zrenjanina u 2009. godini doneo sam dana 29.06.2009. godine i ista je objavljena u ''Službenom listu grada Zrenjanina'', broj 8/09 , a  zasnovana je na Analizi i predlozima Radne grupe.-rekao je gradonačelnik.