Otvorena izložba "Taj divni kolorit graždanstva"

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton sinoć je u Salonu Narodnog muzeja otvorio izložbu "Taj divni kolorit graždanstva - likovni život u Velikom Bečkereku u 19. i početkom 20. veka". Autor kataloga izložbe je mr Ferenc Nemet, a za katalog radova i postavku izložbe pobrinula se Jelena Knežević, muzejski savetnik, kustos umetničke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin. Prevod sa mađarskog u dvojezičnom katalogu (srpski, mađarski) uradila je Aranka Balint, dok je autor grafičkog dizajna kataloga Dušan Marinković.  Luksuzno opremljen katalog sadrži 113 strana A4 formata, i po opremi i sadržaju predstavlja, ustvari, vrednu monografiju i sveobuhvatno svedočanstvo o jednom od najznačajnijih umetničkih perioda ove sredine. Izložba će u Narodnom muzeju Zrenjanin biti otvorena do kraja septembra i obuhvata ukupno 50 slika iz zbirke zrenjaninskog muzeja i iz privatnog vlasništva.
 
 
Na izložbi su zastupljene slike najznačajnijih slikara Velikog Bečkereka iz druge polovine 19. i početka 20. veka. Izložba obuhvata slike iz perioda bidermajera (Konstantin Danil, Jozef Gojgner i drugi), sve do velikobečkerečkih impresionista koji su delovali u gradu prvih decenija prošlog veka (Janoš Velder, Antal Štrajtman, Jožef Varkonji, Janoš Ajh, Peter Šnajder, Reže Novak, Ivan Cvejanov, Emil Ženar, Aleksandar Sekulić i drugi, zaključno sa Tivadarom Vanjekom). Izložba takođe obuhvata radove autora iz Mađarske (Vago Pal, Egvi Ileš Aladar i drugi) koji su boravili povremeno i privremeno u Velikom Bečkereku ili su samo izlaganjem učestvovali na izložbama i tako uticali na ovdašnje umetnike.
 
 
Jelena Knežević nadahnuto je govorila o periodu kom je izložba posvećena i bogatom slikarskom životu grada koji nije zaostajao za Novim Sadom, pa i Beogradom, kako po broju umetnika koji u gradu stvaraju, tako i po broju izložbi i vrednim umetničkim dostignućima. Pri tom je posebno apostrofirala autora Vago Pala i njegovo impresivno delo, "Defile banatskih spahija pred carem Franjom Josifom I", dimenzija 146 x 266 cm, iz 1898. godine, koje je zauzelo i centralno mesto u izložbenoj postavci.
 
 
Predsednik gradske Skupštine Aleksandar Marton rekao je da je početkom prošlog veka Veliki Bečkerek, sa oko 25 hiljada stanovnika, bio u rangu Novog Sada, a nije mnogo zaostajao ni za Beogradom, koji je tada brojao oko 90 hiljada stanovnika. Stoga ne čudi, istakao je Marton, što u gradu u tom periodu živi ili u njega dolazi da stvara veliki broj umetnika, među kojima su najznačajniji upravo slikari, i što tada, kao što je odlika i današnjeg Zrenjanina, niko ne postavlja pitanje koje su nacionalnosti umetnici i kakvo prezime nose, već da li izrađuju dobre ili loše slike. On je, takođe, konstatovao da u Zrenjaninu danas svega nekoliko ulica nosi naziv po značajnim umetnicima i da bi tu nepravdu trebalo ispraviti. 
 
 
Ova izložba je od 16. jula do 22. avgusta ove godine bila postavljena u Mađarskoj, u Galeriji Ištvana Nađa koja pripada gradskom muzeju u Baji - Muzeju Ištvana Tura, a od sinoć imaju priliku da je pogledaju i Zrenjaninci i njihovi gosti. Tokom trajanja "Dana piva", dakle, do nedelje, 30. avgusta, izložbeni saloni Narodnog muzeja biće otvoreni za posetioce do ponoći.