Beloblaćani treći put posetili bratsko Pribelce u Slovačkoj republici

Mesni odbor Matice slovačke u Belom Blatu od 2001. godine neguje saradnju sa KUD "Bažalička" iz mesta Pribelce, u Slovačkoj republici. Ova saradnja je 2005. godine i formalno potvrđena potpisivanjem sporazuma o bratimljenju između Pribelca i Mesne zajednice Belo Blato. Da ovaj sporazum nije samo slovo na papiru, već da stvarno živi, potvrđuje i poseta članova Folklorne sekcije MO Matice slovačke Pribelcu, od 6-8. novembra ove godine.
 
 
Članovi Folklorne sekcije MO Matice slovačke su se vredno pripremali za ovu posetu. Četrdesetak članova, podeljenih u dve plesne i jednu pevačku grupu, pripremilo je celovečernji program sastavljen od slovačkih narodnih pesmama i igara, interpretacija proze i poezije, skečeva, a poseban utisak na domaćine ostavile su vlaške narodne igre.
 
Beloblaćane je u Pribelcu pozdravio predsednik mesta, ing. Pavel Kolar, a u ime gostiju prigodne poklone Grada Zrenjanina i Belog Blata uručila je Jarmila Hromčik, zaposlena u Odeljenju za informacione i komunikacione tehnologije Gradske uprave Zrenjanin. 
 
 
Mladi Pribelčani su za svoje vršnjake iz Belog Blata organizovali zabavu, koja je trajala do jutarnjih sati, dok su narednog dana Beloblaćani posetili grad Veliki Krtiš i upoznali se s njegovim znamenitostima. Organizovana je i poseta najmanjem gradu u Slovačkoj, Modrom Kamenu, i tamošnjem Muzeju lutkarskih kultura i igračaka. 
 
U večernjim časovima, u prepunoj sali doma kulture u Pribelcu, uspešan nastup članova Folklorne sekcije iz Belog Blata nagrađen je dugim aplauzom, a čestitke nakon nastupa su takođe potvrdile da su Beloblaćani pripremili kvalitetan program. 
 
      
 
Gosti iz Belog Blata prisustvovali su i nedeljnoj Službi u Pribelskoj evangelističkoj crkvi, gde je nastupio i beloblatski crkveni hor "Elpis", a propoved je održala sveštenica iz ovog sela Maria Popić. 
 

Beloblaćani su se oprostili od svojih domaćina uz obećanje da će novo druženje stanovnika zbratimljenih mesta uslediti već naredne godine u Belom Blatu.