Otvoren Dnevni centar „Alternativa“

U petak 20.11.2009.godine u Zrenjaninu, svečano je otvoren Dnevni centar „Alternativa“, za decu i mlade sa invaliditetom.
Otvaranju su prisustvovali ministar Rasim Ljajić i ambasadori Velike Britanije i Norveške Vilijam Dž. Longhrst i Hakon Blankenborg.

 


Na otvaranju centra gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov je istakao  da je projekat vredan više od 10 miliona dinara, I da je grad uložio polovinu novca.
- Otvaranjem „Alternative“ uveliko će se poboljšati socijalna zaštita u Zrenjaninu, a u ovom centru svakodnevno ima mesta za 26 dece, koja imaju smetnje, a do sada nisu imali nijedan vid socijalne zaštite - rekao je dr Mileta Mihajlov.
Osim grada Zrenjanina i Ministarstva rada i socijalne politike, novac za centar su obezbedili i Odeljenje za međunarodni razvoj Velike Britanije i Ministarstvo spoljnih poslova Norveške. NIS je učestvovao sa 500.000 dinara, dok je DP „Grejanje“ preuzelo troškove priključenja na gasnu mrežu.

 

  


Ministar Rasim Ljajić je naglasio da je „Alternativa“ napredak u odnosu na prošla vremena kada su građeni veliki domovi za smeštaj dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom. Takvi domovi su bili locirani daleko od grada.
- Danas se grade manji objekti u kojima će deca sa smetnjama u razvoju imati humanije uslove i biti bliže porodici. Na taj način mogu da rastu i razvijaju se kao ostala deca. Ovakvi domovi će biti izgrađeni i u drugim gradovima - rekao je Ljajić.

 

  


U „Alternativi“ će sa malim grupama dece raditi fizioterapeut, negovateljica, stručni radnik psiholog, ili socijalni radnik, dok će ostale usluge pružati zaposleni u Centru za socijalni rad. U rad će biti uključeni i roditelji, a veoma je značajno što je centar dobio specijalno vozilo, koje će koristiti slabo pokretna ili nepokretna deca u invalidskim kolicima.
Pre otvaranja „Alternative“ za decu i omladinu sa višestrukom ometenošću u Zrenjaninu nije postojala ustanova za integraciju u životnu sredinu. Dobijala su samo novčani dodatak za tuđu pomoć i negu.