Preminuo pesnik Vujica Rešin Tucić

U Novom Sadu je, u subotu, u 68. godini života preminuo jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika Vujica Rešin Tucić. 
 
 
Stvaralaštvo jednog od najistaknutijih pripadnika i protagonista jugoslovenske umetničke avangarde sedamdesetih godina ("Nova umetnička praksa") u značajnoj se meri vezuje za Zrenjanin, u kom se školovao i u njemu načinio prve književne korake.  
 
Rođen je 1941. u Melencima, a školovao se u rodnom mestu, Zrenjaninu, Vršcu i Beogradu. Tvorac je teoretskog pojma tradicija avangarde, u okviru koje je objavio dvanaest knjiga poezije, proze i eseja. Autor je knjiga "Jaje u čeličnoj ljusci", "San i kritika", "Slovo je puklo", "Prostak u noći", "Reform grotesk", "Hladno čelo", "Sneg veje, ljubav je večna".
 
Rešin Tucić pripada generaciji zrenjaninskih književnika i pesnika koja je, okupljena oko ovdašnjeg književnog časopisa "Ulaznica" (čiji je jedno vreme i bio urednik) i nekadašnjeg Doma omladine, prezentovala napredne književne ideje. Tokom sedamdesetih godina ga je od odlaska u zatvor spasao Oskar Davičo, nakon što je njegova poezija proglašena za neprijateljsku delatnost. Pripadao je jugoslovenskoj umetničkoj avangardi nazvanoj "Nova umetnička praksa". Uz njegovo ime vezuje se niz subverzivnih i provokativnih umetničkih poduhvata, materijalizovanih krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, na liniji delovanja avangardnih grupa i pokreta. 
 
U Zrenjaninu je Vujica Rešin Tucić realizovao jedan od prvih umetničkih projekata (publikacija "Pamfleti", 1968), da bi potom svoju umetnost predstavljao na širokom prostoru, preko Beograda i Novog Sada do Zagreba, Splita, Rijeke i Kranja. Dobitnik je više književnih nagrada i priznanja, a u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine za proleće 2010. planirana je njegova retrospektivna izložba "Struganje mašte".
 
Sahrana Vujice Rešina Tucića je sutra, 1. decembra, na Novom groblju u Novom Sadu. Komemoracija će se održati istog dana, u 11h, u Studiju M, u zgradi Radija Novi Sad.