Nagrada "Ranko Radović" projektantima nove hale sportova u Zrenjaninu


 

Žiri Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) odlučio je da prestižnu nagradu "Ranko Radović", u kategoriji Realizovano arhitektonsko delo u 2009. godini, dodeli projektnom timu beogradskog "AGM" biroa i zrenjaninskog "SM inženjeringa" za projekat nove Hale sportova u Zrenjaninu. Isti objekat našao se istovremeno i na listi "Deset najboljih" koje proglašava nedeljnik NIN, gde je zauzeo prvo mesto na listi arhitektonskih ostvarenja. 
 
 
Nagradu su zaslužili Marjan Đulinac, Borislav Petrović, Ivan Rašković, Aleksandar Tomić i Nada Jelić, svi diplomirani inženjeri arhitekture. Komentarišući dobijeno priznanje, Čedomir Ivković, direktor "AD SM Inženjeringa" ističe da nagrada svakom imponuje i predstavlja satisfakciju za arhitekte iz ove dve kuće, a da mu je žao mi je što nije mogao da je primi glavni nosilac projekta Marjan Đulinac, koji je preminuo. Prema njegovim rečima, Grupa "AGM" radi 12 godina, a njeno jezgro čini nekoliko arhitekata među kojima su i zrenjaninski projektanti iz biroa "SM Inženjering". Oni se kao autori pojavljuju na svim izložbama arhitekture, a svojim radom zaslužili su mesto među 50 najboljih savremenih arhitekata Srbije. 
 
 
Nova hala sportova u Zrenjaninu, kapaciteta 2800 mesta, otvorena je krajem juna prošle godine, da bi nakon nekoliko dana u njoj bile odigrane tri utakmice košarkaškog turnira "Univerzijade" u Beogradu, a potom održano i evropsko kadetsko prvenstvo u rvanju grčko-rimskim stilom. Trenutno se u hali, koju su Zrenjaninci nezvanično nazvali "Kristalna dvorana", održava Mediteranski šampionat u mačevanju. U izgradnju hale Grad Zrenjanin i Izvršno veće AP Vojvodine, uložili su oko 720 miliona dinara.