Nova imena za šest ulica i trgova u gradu i naseljenim mestima

Odlukom odbornika Skupštine grada Zrenjanina na poslednjem zasedanju, šest ulica u gradu i naseljenim mestima dobilo je nova imena. 
 
Tako će Teplička ulica u Zrenjaninu ubuduće nositi ime Slobodana Bursaća (1941-1993), dirigenta mešovitog omladinskog hora "Josif Marinković", s kojim je postigao svetsku slavu i 1987. godine osvojio laskavu titulu - "Hor sveta", u engleskom gradu Langolenu.
 
Naziv ulice "Prva proleterska" menja se u "Dr kornela Radulovića". U obrazloženju Komisije za utvrđivanje naziva ulica i trgova kaže se da "predlog proističe iz intencije da se menjaju nazivi ulica sa ideološkim obeležjima i prevashodno dodeljuju nazivi zaslužnih ličnosti iz lokalne sredine i uz uvažavanje istorijske distance.
 
Značajno razdoblje Drugog svetskog rata i narodno-oslobodilačkog pokreta protiv fašističkog okupatora ima značajan udeo u postojećim nazivima ulica i trgova, tako da izmena jednog naziva opšteg karaktera, kao što je "Prva proleterska" ni u kom slučaju ne umanjuje ovaj nesumljivo važan istorijski period našeg grada."
 
Dr Kornel Radulović (1890-1960) bio je jedan od vodećih lekara-ftiziologa u Jugoslaviji, početkom dvadesetih godina prošlog veka, koji su se opredelili za suzbijanje tuberkuloze. Uvodi nove metode lečenja, širi zdravstveno prosvećenje i edukuje mnogo svojih učenika, istovremeno boreći se za što bolje uslove smeštaja i lečenja bolesnika.
 
Ulica "Berbersko-ciglana" u istoimenom gradskom naselju promenjena je u "Aleksandra Ace Šajbera", po jednom od najpoznatijih zrenjaninskih glumaca - komičara, koji je sa scene uveseljavao generacije naših sugrađana. Aca Šajber počeo je amaterski da se bavi glumom pre Drugog svetskog rata, da bi u trećoj profesionalnoj sezoni Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" postao njegov član i potom, zahvaljujući raskošnom talentu, odigrao niz zapaženih uloga.
 
Trg Maršala Tita u Orlovatu ubuduće će nositi naziv po najčuvenijem meštaninu, rođenom i sahranjenom u Orlovatu, jednom od najznačajnijih srpskih slikara, članu Srpske kraljevske akademije, Urošu Prediću (1857-1953). Predić je, kao najznačajniji predstavnik akademskog realizma, iza sebe ostavio oko 1700 radova, a najviše se bavio ikonografijom i portretima. Njegovi radovi nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, narodnim muzejima u Zrenjaninu i Pančevu.
 
Prostoru kod parka u Melencima utvrđen je naziv "Trg Paje Bibića". Porodica Bibić imala je značajnu ulogu u istorijskom razvoju ovog mesta i bila jedna od retkih koja je, još u prvoj polovini osamnaestog veka, imala plemićku titulu na tlu bivše Ugarske. Paja Bibić bio je osnivač više kulturnih i drugih društava, poput "Srpske čitaonice", pevačkog društva "Kolo", čiji je bio i prvi horovođa, vatrogasnog društva i drugih.
 
Konačno, Komisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova je predložila, a Skupština donela rešenje, da se promeni naziv Ulice Nikola Tesle u Lazarevu, s obzirom da se ulica s istim nazivom nalazi u MZ "Zlatica", u istom naseljenom mestu. Ova ulica u Lazarevu dobila je naziv "Puškinova", po velikanu ruske i svetske književnosti Aleksandru Sergejeviču Puškinu.