Održana 19. sednica Skupštine grada

Skupština
U petak, 19. februara, održana je 19. sednica Skupštine grada, na čijem se dnevnom redu našlo više odluka iz oblasti urbanizma i komunalnih delatnosti, kao i dvadesetak tačaka sa predlozima rešenja o promenama članova upravnih, nadzornih i školskih odbora.  
 
Usvajanju dnevnog reda prethodilo je podnošenje nekoliko predloga o njegovoj dopuni, od kojih je Skupština usvojila šest predloga o promeni naziva ulica i trgova u gradu i naseljenim mestima, kao i predlog Odluke o dopuni Odluke o socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana u Gradu Zrenjaninu.
 
Tokom rasprave o dnevnom redu, došlo je do međusobnog "prozivanja" između pojedinih odbornika Srpske radikalne stranke i odbornika Srpske napredne stranke Borislava Nikića, a na "račun" bivšeg gradonačelnika Gorana Kneževića, sada funkcionera SNS. U raspravu se, na trenutak, uključio i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić koji je pozvao odbornike da, prilikom obraćanja s govornice, imenuju funkcionere kada govore o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava, posebno ako misle na one koji više nisu na funkciji. On je dodao da sadašnje rukovodstvo vodi računa o svakoj stavki budžeta i namenskom trošenju sredstava. 
 
Skupština je, potom, većinom glasova usvojila predloge Nacrta Odluke o uređivanju i naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji Grada Zrenjanina, Nacrta Odluke o visini naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji Grada Zrenjanina za 2010. godinu, Odluke o izgledu uniforme i oznaka, boji i načinu označavanja vozila i plovila i posebnoj opremi komunalne policije, Odluke o određivanju matičnih područja na teritoriji Grada Zrenjanina i Odluke o lokalnim komunalnim taksama. 
 
Izglasavanju ove poslednje odluke prethodila je rasprava u kojoj su učestvovali odbornici i iz redova vladajuće većine i iz redova opozicije. Predstavnici predlagača su isticali da je predlog Odluke prilagođen svim kategorijama preduzetnika, uravnotežen, i urađen uz njihove sugestije. Oni su naveli da se ovim predlogom daje mogućnost preduzetnicima da razvijaju biznis, bez komunalnih nameta koji ugrožavaju poslovanje. Opozicija je, pak, izrekla primedbe da se predlogom Odluke izlazi u susret samo velikim preduzetnicima. Odluka je izglasana većinom glasova i za nju je glasalo 40 odbornika.
 
Raspravu je izazvao i predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije "Obilaznog puta oko Zrenjanina - Obilaznice". Uz odobrenje odbornika, Skupštini se obratio Slavko Pavlović, predstavnik građana iz ulica kroz koje prolazi tranzitni saobraćaj kroz grad. On je još jednom upozorio na neodrživo stanje u pojedinim ulicama, u kojima, poput Ulice 6. maja, na stotine teretnih vozila dnevno prolazi na udaljenosti od četiri metra od spavaćih soba. On je dodao da se predloženom odlukom još dugo neće rešiti ovaj problem, s obzirom na velika finansijska sredstva, ali i probleme pravne prirode koji sprečavaju završetak gradnje obilaznice. U obrazloženju Odluke konstatuje se da je prilikom izgradnje dela obilaznice došlo do odstupanja od planirane trase, te da se neizgrađeni deo obilaznice ne može realizovati prema Detaljnom urbanističkom planu "Obilaznica - severni polukrug". Iz navedenih razloga potrebno je pristupiti izradi novog Plana detaljne regulacije, što je Skupština većinom glasova i usvojila.   
 
Skupština je, većinom glasova, usvojila i predloge o promeni naziva šest ulica i trgova u Zrenjaninu, Melencima, Orlovatu i Lazarevu. Teplička ulica u Zrenjaninu postala je Ulica Slobodana Bursaća, Prve proleterske Kornela Radulovića, a naziv ulice Berbersko-ciglana menja se u Ulicu Aleksandra Ace Šajbera. Trg Maršala Tita u Orlovatu preimenovan je u Trg Uroša Predića, dok je prostoru kod parka u naseljenom mestu Melenci utvrđen naziv Trg Paje Bibića. Ulica Nikole Tesle u Lazarevu promenjena je u Puškinovu, s obzirom da se ulica s istim nazivom već nalazi u MZ "Zlatica", u istom naseljenom mestu.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/516/grb_zrenjanin_150px.jpg