Zamenice Pokrajinskog ombudsmana predstavile u Zrenjaninu Zakon o ravnopravnosti polova

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je u decembru 2009. godine Zakon o ravnopravnosti polova. Ovim Zakonom ustanovljene su nove obaveze za različite subjekte u društvu, pa tako i za jedinice lokalne samouprave. Prvi koraci uspostavljanja lokalnih institucionalnih mehanizama za ravnopravnost polova su načinjeni 2002. godine kada je Zrenjanin bio jedna od prvih opština u Vojvodini u kojoj je osnovano telo za ravnopravnost polova, iako to nije bila zakonska obaveza. Zakon o ravnopravnosti polova predviđa organizovanje stalnog radnog tela ili određivanje zaposlenog za rodnu ravnopravnost i obavljanje poslova ostvarivanja jednakih mogućnosti u svakoj lokalnoj samoupravi.
 
U skladu s tim, Pokrajinski ombudsman, sektor za ravnopravnost polova, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, u lokalnim samoupravama predstavlja Zakon o ravnopravnosti polova i pokreće razgovore o mogućnostima za organizovanje stalnih radnih tela za rodnu ravnopravnost. Zrenjanin je odabran kao prvi grad u kom će ovaj Zakon biti predstavljen i taj sastanak održan je danas. Zakon o ravnopravnosti polova predstavile su zamenica Pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov i zamenica Pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava deteta Marija Kordić.
 
 
Sastanku su, ispred lokalne samouprave Zrenjanin, prisustvovali predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, zamenik predsednika Skupštine grada Predrag Jeremić, Zaštitnik građana grada Zrenjanina Vladimir Arsić, zamenica Zaštitnika građana Dragana Radlovački Grozdanov, odbornica Skupštine grada Bosiljka Božić i predsednik nekadašnje Komisije za ravnopravnost polova opštine Zrenjanin Pavle Karlečik.  
 
 
U obraćanju predstavnicima medija po završetku sastanka, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton je rekao da ulazak Srbije u Evropsku uniju mora pratiti i promena svesti i načina razmišljanja oko mnogih pitanja, pa i na temu ravnopravnosti polova. On je istakao da je, u našim uslovima i okolnostima, neophodno jačanje institucija koje će se baviti ovom temom i da će Grad Zrenjanin biti među prvim sredinama koje će učiniti određene korake ka tom cilju. 
- Donošenje odluka o ravnopravnosti polova, kao i formiranje određenih radnih tela, eventualno izbor poverenika, odnosno osobe koja će se u Gradskoj upravi baviti ovom problematikom, biće naš zadatak u narednom periodu, jer zalaganje za ravnopravnost polova moramo dokazati i u praksi - rekao je Marton i zaključio da je tokom današnjeg sastanka postignut značajan nivo saglasnosti o navedenim pitanjima, a da je na lokalnoj samoupravi da, u saradnji s kancelarijom Pokrajinskog ombudsmana, što pre donese određene odluke i nastavi s aktivnostima već započetim pre nekoliko godina.    
 
 
Zamenica Pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov je rekla da današnja poseta ima za cilj afirmisanje potrebe da sve lokalne samouprave rade na primeni odredbi Zakona o ravnopravnosti polova, koji predviđa da i lokalne samouprave rodnu ravnopravnost uključe u sve politike, programe i planove, kao i da obrazuju tela koja će brinuti o ostvarivanju ravnopravnosti polova. 
-  Zrenjanin je jedan od tri grada koji su prvi imali Komisiju za ravnopravnost polova i mi smatramo da ovde postoje kapaciteti da se odredbe Zakona o ravnopravnosti polova,  a koje se odnose na lokalnu samoupravu, lako primene. Neravnopravnost je, nažalost, još uvek očigledna u mnogim oblastima, od političke participacije do odnosa u porodici. Puno je razloga da brinemo i o primeni principa ravnopravnosti i u obrazovanju, gde, kao posledica raznih stereotipa, žene biraju određena zanimanja kojima će se baviti, i zaista ima dovoljno razloga za uvođenje posebnih zakonskih mera, kako bi žene bile drugačije tretirane. Dogovorili smo se danas da u budućnosti zajednički radimo na popravljanju ovakvog stanja i kako da lokalne samouprave što efikasnije primenjuju principe ravnopravnosti polova - istakla je Danica Todorov.