Počinje jubilarni Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji se 60. put održava u Zrenjaninu od 12. do 18. aprila, predstaviće 14 predstava pozorišta iz Zrenjanina, Kikinde, Novog Sada, Sombora, Subotice i Sremske Mitrovice.
 
Festival će danas (11 časova) biti otvoren u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" komadom Milene Bogavac "Gamma cas", u režiji Irene Ristić i izvođenju domaćina, dok je večernji deo programa rezervisan za komad Nebojše Romčevića "Karolina Nojber", u režiji Nenada Gvozdenovića, Narodnog pozorišta iz Kikinde.
 
U Savremenoj galeriji Zrenjanin od 12. do 18. aprila biće otvorena izložba pod nazivom "U susret 60. festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine", koju je priredila Ivana Koči u saradnji s Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada. Biće predstavljen materijal koji prati nastajanje pozorišne predstave - slike i skice scenografija, skice kostima, foto zapisi prizora iz predstava, plakati i drugo, s idejom da se pruži presek i osvrt na protekle godine postojanja tog pozorišnog festivala.
 
Narednog dana, na programu je autorski projekat Jovana Carana "Guskalica" (NP "Toša Jovanović"), "Nasrtaji na njen život" Martina Krimpa, u režiji Anđelke Nikolić (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad), kao i "Rodoljupci", predstava III godine glume Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi Borisa Isakovića.
 
 
Tokom festivala u zrenjaninskom Kulturnom centru studenti treće godine glume na mađarskom jeziku, u klasi Đerđa Hernjaka, predstaviće se "Tužnom nedeljom", a njihove kolege apsolventi, u klasi Lasla Šandora, "Slepom ulicom".
 
Na programu festivala su i "Uspavana lepotica", u režiji Sanele Milošević i Cvetina Aničića, u produkciji Pozorišta "Dobrica Milutinović" iz Sremske Mitrovice, a Narodno pozorište iz Sombora će se predstaviti "Norom" Henrika Ibsena, u režiji Predraga Štrbca (14. april). Kikindsko Narodno pozorište na festival dolazi s adaptacijom Andersenove bajke "Slavuj i kineski car", u režiji Miodraga Dinulovića, a subotičko pozorište "Kostolanji Deže sinhaz" komadom "The beach", po motivima romana "Stranac" Albera Kamija, u režiji Andraša Urbana (15. april).
 
"Tri praseta", u adaptaciji Miloša Jakovljevića i režiji Emilije Mrdaković i u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, na programu je 16. aprila, a narednog dana će se predstaviti Narodno pozorište/kazalište/nepsinhaz iz Subotice Mihizovim komadom "Banović Strahinja", u režiji Andraša Urbana. Maja Pelević je autorka komada "Pomorandžina kora", u režiji Kokana Mladenovića, koji će Novosadsko pozorište "Ujvideki sinhaz" izvesti 17. aprila.
 
Na ovogodišnjem festivalu su čak tri predstave iz ovogodišnje selekcije Sterijinog pozorja, što svedoči o kvalitetu vojvođanskog teatra. U pratećem programu festivala, u pozorišnom klubu "Zeleno zvono", biće promovisana knjiga "Pozorišna Vojvodina" Miroslava Radonjića i još nekolicine autora, zatim organizovano veče s pozorišnim scenografom Miodragom Tabačkim, kao i sa publicistom i dramaturgom Laslom Vegelom.
 
"Marketing u pozorištu" je tema razgovora s Ljubicom Ristovski, direktorkom Narodnog pozorišta iz Subotice i Igorom Brakusom, direktorom marketinga Ateljea 212. U istom prostoru će biti promovisan i sajt DNK lutkarstva, autora Jovana Carana.
 
Poslednjeg dana festivala, na gala večeri u pozorištu "Toša Jovanović", biće dodeljene festivalske nagrade. Selektor ovogodišnjeg festivala je Miroslav Miki Radonjić, a o nagradama će odlučivati tročlani žiri u sastavu mr Tina Kosi, upravnica Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja, Ana Tasić pozorišna kritičarka lista "Politika" i teatrologinja i Ištvan Bičkei, glumac i umetnički direktor Narodnog pozorišta Niš.
 
Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine je najstariji pozorišni festival u Srbiji, ali i u bivšoj Jugoslaviji. Osnovan je 1947. godine pod imenom "Susret profesionalnih vojvođanskih pozorišta". Prva dva Susreta održana su u Novom Sadu, a nakon toga, sve do 2005. godine, Susret / Festival održavan je u gotovo svim vojvođanskim gradovima sa profesionalnim pozorištem. Od 2005. godine, Festival počinje da se održava u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" u Zrenjaninu.
 
Festival / Susret od 2002. godine ima cilj da podrži novoosnovana pozorišta nakon Drugog svetskog rata jer je do 1941. godine na tlu Vojvodine delovalo samo Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, da bi 1947. godine već bilo šest profesionalnih pozorišta. Upravo zbog postojanja Susreta, vojvođanska pozorišta su se razvijala, negovala i jezike manjina, jer se na tom Festivalu igraju predstave na srpskom, mađarskom, slovačkom jeziku. Festival neguje i dramske i predstave za decu, jer su u ravnopravnoj konkurenciji. Susreti su prvobitno trajali i po dve nedelje, nisu bili selektorski već su pozorišta slala svoje predstave koje su po njihovom mišljenju najbolje.
 
O pravilima Festivala, izboru selektora, članova žirija i drugim pitanjima koja se tiču kako Festivala i njegove organizacije i finasiranja, tako i problema vojvođanskih profesionalnih pozorišta odlučuje Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine iz Novog Sada. U organizaciji Festivala je u najvećoj meri je uključeno pozorište domaćin, odnosno zrenjaninsko pozorište. Zahvaljujući Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, Zrenjanin je postao festivalski grad.