Saopštenja povodom 22. aprila, Međunarodnog dana planete Zemlje i Nacionalnog dana sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu

Povodom 22. aprila, Međunarodnog dana planete Zemlje, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton oglasio se sledećim saopštenjem:
 
"Danas 40. put obeležavamo Međunarodni dan planete Zemlje, koji su Ujedinjene nacije 1970. godine proglasile za dan posvećen borbi protiv ugrožavanja životne sredine. Zrenjanin se i ove godine priključuje velikoj svetskoj porodici gradova koji će na različite načine svoje stanovništvo podsetiti na značaj očuvanja sopstvenog životnog okruženja. Naš grad i njegovi parkovi biće od danas bogatiji za 50 stabala lišćara i četinara, zasađenih u okviru nacionalne kampanje "Zeleni gradovi Srbije", u kojoj učestvuje 50 gradova i opština iz republike.
 
U toku su i pripreme za početak rada Komunalne policije, čime će Zrenjanin načiniti korak više u preventivnom delovanju i povećanju svesti građanki i građana o očuvanju životne sredine, kao preduslovu svakog drugog razvoja. Lokalna samouprava nastaviće da, u saradnji s drugim nivoima vlasti, ali i nevladinim sektorom i privrednim organizacijama, promoviše i podržava različite ekološke akcije, što čini i povodom ovog Međunarodnog dana planete Zemlje."     
 
Povodom 22. aprila, Nacionalnog dana sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton izdao je sledeće saopštenje:
 
"Zlo i tragediju genocida, nažalost, osetila je i u našem gradu čitava jedna nacionalna zajednica, jevrejska, i na nama i generacijama koje dolaze je istorijska obaveza da sećanje na te događaje bude uvek prisutno. Dan sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu prilika je da još jednom ukažemo na potrebu stalne afirmacije mira, nenasilja, antifašizma, tolerancije i potpunog razumevanja istorijskih lekcija i pouka, kao neophodnog uslova za dalje negovanje i unapređenje suživota svih ovde prisutnih naroda". 
 
Nacionalni dan sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je grupa zatočenika izvršila proboj iz ustaškog logora smrti u Jasenovcu, u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Republika Srbija se, prihvatanjem preporuke UN o utvrđivanju nacionalnog dana sećanja na nevino postradale u Drugom svetskom ratu, svrstala među demokratske države koje su to učinile i ovaj dan je u našoj zemlji posvećen sećanju na stradale Srbe, Jevreje, Rome i pripadnike drugih nacija stradale u koncentracionim logorima, masovnim odmazdama i drugim oblicima ratnog zlostavljanja