Kaurić: Nacrt prostornog plana Srbije neprihvatljiv za Zrenjanin

Uvidom u nacrt Prostornog plana Republike Srbije, koji je pre dva dana prezentovan u Skupštini Vojvodine, može se konstatovati da je Zrenjanin kao regionalni centar u potpunosti marginalizovan kada su u pitanju putna i železnička infrastruktura, ocenio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić.

 

 

- Iz tog Plana može se videti da nije predviđena nijedna luka, iako je Zrenjanin još pre dvadesetak godina na reci Begej počeo da gradi luku. Da to ima određenog potencijala i da bi luka znatno podstakla razvoj privrede Zrenjanina, govori podatak da na obali Begeja trenutno rade dva brodogradilišta i da je preko te reke Zrenjanin povezan sa Tisom i Dunavom – kazao je Kaurić.
Komentarišući to što u nacrtu Plana nema predviđene luke na reci Begej, Kaurić je podsetio da se u perspektivi predviđa izmuljavanje dela korita Begeja prema Rumuniji koji će u potpunosti biti plovan do Temišvara.

 

 

Kaurić smatra da je po tom nacrtu Zrenjanin skrajnut u razvoju infrastrukture i kao primer navodi izostavljanje aerodroma Ečka.
- Za vreme Drugog svetskog rata Nemačka je u blizini Ečke izgradila jedan od najvećih  aerodroma C klase u ovom delu Evrope, ali ne zato što im se sviđalo da to bude u blizini Zrenjanina i Ečke, već što su meteorološki uslovi napovoljniji za aerodrome u ovom delu, ali i zbog geostrategijskih uslova. Upravo ovde je centar regiona, a aerodrom koji je sada u funkciji, doduše za lake i sportske letelice, može se uz ulaganja sa strateškim partnerom u potpunosti osloboditi za kargo tj. teretni saobraćaj i lakše putničke letelice – objašnjava zamenik gradonačelnika.

 

 

- Pored toga. frapantna je stvar to što je predlagač predvideo da Zrenjanin bude centralno regionalno skladište za opasni otpad. To je nešto što mi u Zrenjaninu nećemo moći da prihvatimo. Prirodno je da imamo regionalnu deponiju, jer Zrenjanin je u ovom delu Banata najveća sredina, ali ne i za opasni otpad. Takođe, takav predlog nema utemeljenje gotovo ni u čemu, jer zrenjaninska privreda nema segmente u koji se mogu smestiti opasne materije. Zato lociranje regionalne deponije za opasni materijal sigurno ne može biti u našoj opštini – naveo je Kaurić.
Ukazujući na negativne ekološke apsekte, Kaurić je istakao da će lokalna samouprava vrlo brzo reagovati na ovaj nacrt i suprotstaviti se činjenicama i argumentima.