Vratiti transfere lokalnim samoupravama

U okviru kampanje «SKGO naša adresa» u Zrenjaninu je u utorak održan treći regionalni sastanak na kojem su učestvovali predstavnici gradova i opština Zrenjanina, Kikinde, Žitišta, Bele Crkve, Bečeja, Nove Crnje, Plandišta i Kovačice.
Na tom sastanku razgovaralo se o problemima i poteškoćama sa kojima se u svom radu susreću lokalne vlasti, kao i rešenjima koja bi bila na korist svih građana, a u cilju podizanja svesti o značaju lokalnih samouprava.
Gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov kazao je da Zrenjanin želi da se pridruži ostalim gradovima u Srbiji u rešavanju zajedničkih problema, a to su unapređenje položaja lokalnih samouprava po pitanju decentralizacije, transfera, finansija...

 


Sa tog sastanka upućen je i apel Vladi da prvu meru koja je doneta zbog ekonomske krize najpre i ukine, odnosno da vrati transfere lokalnim samoupravama.
Prema rečima predsednika SKGO i predsednika Opštine Paraćin, Saše Paunovića
vraćanjem transfera opštinama, država bi pokazala svoju spremnost na decentralizaciju.
On je istakao da je ukupan iznos transfera za sve opštine Srbije pre krize iznosio 40 milijardi dinara, a da je smanjenjem za15 milijardi dinara, svaka opština pretrpela posledice, budući da se trećina njihovih budžeta puni transferima iz državnog budžeta.
Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić kazao je da je vraćanje transfera ključno pitanje jer je to dovelo do najvećih problema.
Pored toga, Stančić je istakao da SKGO postoji dugi niz godina, te da sarađuje sa sličnim asocijacijama iz evropskih zemalja i da će zatražiti da gradovi i opštine u Srbiji dobiju status kakav imaju lokalne samouprave u Evropi.