''Finansiranje projekata energetske efikasnosti u gradovima i opštinama''

U Gradskoj kući u Zrenjaninu, u organizaciji Centralno-evropskog foruma za razvoj – CEDEF, saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i gradom Zrenjaninom kao domaćinom, juče je održan Okrugli sto na temu "Finansiranje projekata energetske efikasnosti u gradovima i opštinama". Cilj skupa bio je upoznavanje s mogućnostima finansiranja projekata energetske efikasnosti u gradovima i opštinama, kao i upoznavanje učesnika sa pozitivnim iskustvima gradova/opština u Srbiji, uključujući i Zrenjanin.
 
      
 
Moderator Okruglog stola bio je mr Bojan Kovačić, zamenik direktora u Agenciji za energetsku efikasnost Republike Srbije, a prisutnima su se obratili i Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Milan Čežek, pomoćnik Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i Jovanka Arsić - Karišić, predsednica Upravnog odbora CEDEF. U realizaciji Okruglog stola aktivno su učestvovale firme Philips Electronic, IBC – Intelligent Building Control, Viessmann i JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin.
 
Skupu je prisustvovao i Njegova ekselencija, ambasador Republike Slovačke u Srbiji Igor Furđik, čija je država u Zrenjaninu realizovala dva izuzetno uspešna projekta iz ove oblasti: postavljanje sunčanih kolektora za zagrevanje vode na objektima Doma učenika "Angelina Kojić – Gina" i nove bolnice. Pre početka skupa, ambasadora Furđika primio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton.
 
      
 
"Stav Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije jeste da je jedan od osnovnih preduslova za poboljšanje energetske efikasnosti u Srbiji uvođenje energetskog menadžmenta - gazdovanja energijom u opštinama i gradovima u Srbiji. To bi kao rezultat imalo, ne samo uštedu troškova, već i poboljšanje stanja životne sredine u njima. Okrugli sto u Zrenjaninu prilika je za odgovorne ljude iz naših opština i gradova da se upoznaju sa praktičnim efektima projekata energetske efikasnosti, načinima njihovog finansiranja, kao i iskustvima lokalnih samouprava drugih evropskih zemalja u ovoj oblasti" istakao je mr Bojan Kovačić, zamenik direktora u Agenciji za energetsku efikasnost Republike Srbije.
 
Tokom četvoročasovnog skupa, predstavnici Agencije za energetsku efikasnost, međunarodnih organizacija i fondova KFW i GTZ, finansijskih institucija i investicionih fondova, strateških investitora i lokalne samouprave, razgovarali su o fundamentalnim problemima finansiranja programa energetske efikasnosti, s ciljem podsticanja razvoja energetski održivih zajednica.