Saradnja s opštinom Ribnica

Zrenjanin je u subotu, 5. juna, posetila delegacija slovenačke opštine Ribnica, koja je uveličala skup svih udruženja Slovenaca sa teritorije Srbije "Naša slovenska beseda". Ovim povodom, organizovan je i prijem u Gradskoj kući za gospodina Metoda Jakliča, člana opštinskog veća Ribnice zaduženog za komunalne poslove, koji je predvodio slovenačku delegaciju. Prijemu su prisustvovali predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, pomoćnik gradonačelnika Imre Fazekaš, član Gradskog veća mr Vojislav Matić i članovi Udruženja Slovenaca iz Zrenjanina "Planika", koji su bili organizatori i domaćini ove posete.
 
 
Tokom razgovora, gost iz Ribnice imao je priliku da čuje nešto o gradu Zrenjaninu, aktuelnim političko-ekonomskim pitanjima i potencijalima, posebno u vidu stranih investiranja u nove industrijske zone. Iako u Ribnici živi deset puta manje stanovnika nego u Zrenjaninu, dve kompanije iz ovog mesta – mašinska industrija "RIKO" i drvna "INLES" – uspešno posluju u širim razmerama, a u ekspanziji su i brojna zanatska i mala preduzeća, kojima je upućen poziv za saradnju s našim gradom. Udruženje Slovenaca "Planika" ponudlio se, a to već i čini, da bude most saradnje i povezivanja u svim oblastima života, pre svega kulture, obrazovanja, sporta, privrede... 
 
 
Metod Jaklič, član opštinskog veća Ribnice, zahvalio se na srdačnom prijemu i istakao da je do ovog susreta došlo zahvaljujući Veri Popović, predsednici Udruženja Slovenaca "Planika", koja je 17 godina bila učiteljica u Ribnici, ali i KUD "Svetozar Marković" iz Zrenjanina, koje je gostovalo u ovom slovenačkom mestu. Jaklič je izrazio zadovoljstvo razgovorom, uz obećanje da će utiske preneti privrednicima i predstavnicima lokalne samouprave u Ribnici, kako bi se otvorio novi prostor za saradnju dve sredine.    
 
Kako je rekla Vera Popović, iz Ribnice je u Zrenjanin stigla i grupa od dvadesetoro dece iz tamošnje osnovne škole. Oni su se na skupu udruženja Slovenaca, održanom u prostorijama KUD "Petefi" u Mužlji  predstavili prigodnim kulturno-umetničkim programom. Osim Ribničana, i predstavnika desetak udruženja koja okupljaju Slovence u Srbiji, u Zrenjaninu su protekle subote boravili i predstavnici društva Slovenaca iz Tuzle.