"Teslini koraci" ostavljaju trag

Višejezični školski časopis "Teslini koraci", koji uređuju učenici zrenjaninske Elektrotehničke i građevinske škole "Nikola Tesla", predstavljen je juče u Gradskoj kući, na prijemu priređenom od strane predsednika Skupštine grada Aleksandra Martona. 
 
Sedam učenika ove škole, u saradnji sa dve profesorke, realizovalo je projekat izdavanja časopisa sa tekstovima na šest jezika (srpskom, engleskom, mađarskom, nemačkom, slovačkom, rumunskom), koji je finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine i ocenjen jednim od najboljih projekata ove vrste u Vojvodini. Časopis su predstavili profesorka engleskog jezika Nazmija Ademi i članovi redakcije, učenici Zorana Puretić, Trajan Pankarićan, Denis Kuliček, Srđan Šmrkić, Sombathelj Endre i Marko Markov.
 
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton istakao je značaj ovakvih projekata, naročito ako ih pokrenu i realizuju srednjoškolci.
- Činjenica da živimo u multietničkom društvu u kom nas, praktično, razlike međusobno približavaju, opredeljuje i nas u lokalnoj samoupravi da vas pohvalimo i podržimo u onom što radite, jer će neki od vas verovatno i voditi ovaj grad za deset ili dvadeset godina. Pisanjem i izdavanjem časopisa vi već sada imate aspiracije u sferi društvenih delatnosti, a da je to uspešno, možemo se uveriti prelistavajući vaš časopis – pohvalio je učenike Aleksandar Marton. 
 
 
- Časopis izlazi od osnivanja ove škole, 1973. godine, a sada smo se koleginica Olgica Milinkov i ja, koje vodimo redakciju, odlučile za drugačiju koncepciju i to je uspešno realizovano. Pri stvaranju časopisa imali smo dve ideje, negovanje osećaja multikulturalnosti u našoj školi i širenje te ideje u gradu Zrenjaninu, kao i promovisanje naše škole kod budućih srednjoškolaca, s ciljem da, nakon kvalifikacionih ispita, odaberu "Nikolu Teslu" za svoju buduću školu. Upravo iz tih razloga, deo tiraža besplatno je podeljen osnovnim školama – rekla je profesorka Ademi i dodala da je časopis odštampan u 500 primeraka.
 
 
Govoreći o radu na pripremi časopisa, učenici – novinari su rekli da sastanke novinarske sekcije redovno održavaju, a da pišu o temama koje su im bliske – muzici, sportu, pozorištu, svojoj životnoj sredini, štetnosti narkotika i sličnim, a posebno je zanimljivo da su oni uradili i dizajn i tehničku pripremu "Teslinih koraka",  koji, po kvalitetu, ne zaostaje za tiražnim časopisima koji se mogu kupiti na kioscima.