Gabrijela Parigros u društvu svetskih lidera

Gabrijela Parigros, akademska slikarka i jedan od osnivača i aktivista "Umetničke asocijacije Zrenjanin", učestvovala je početkom jula na međunarodnom skupu "Mlade diplomate za demokratiju", održanom u poljskom gradu Krakovu. Ovaj skup organizovan je kao deo šireg skupa, nazvanog "Sastanak na visokom demokratskom nivou" ("High Level Democracy Meeting" - HLDM).
 
Organizaciju skupa "Mlade diplomate za demokratiju" ("Young Diplomats for Democracy" – YDD) potpisale su Fren Burvel, podpredsednica Atlantskog saveta i Dorota Mitrus, predsednica Evropskog instituta za demokratiju, a učestvovalo je više od 30 mladih lidera iz zemalja širom sveta. 
 
 
 
Svoje utiske sa ovog skupa Gabrijela Parigros iznela je u razgovoru s predsednikom Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandrom Martonom, koji je priredio prijem povodom njenog boravka u Krakovu. Ona je istakla da se našla u društvu aktivista iz Zimbabvea, Filipina, Novog Zelanda, Egipta, Moldavije, Belorusije i drugih zemalja, i da su svi oni imali priliku da predstave neke svoje zanimljive projekte i akcije.
- U okviru ovog trodnevnog događaja organizovan je niz panela i diskusija na temu razvoja demokratije i primene demokratskih principa, globalno, ali i pojedinačno. Osim mene, Srbiju je na skupu predstavljala i Vukosava Crnjanski, članica nevladine organizacije "LiNet" iz Beograda i osnivač veb-sajta "istinomer. rs". Na jednom od panela, koji je imao za temu transparentnost i primenu vladavine zakona, predstavljen je ovaj sajt, za koji su se zainteresovali aktivisti iz mnogih evropskih zemalja – rekla je Parigrosova.
 
 
   
 
Ono što je karakterisalo skup "Mlade diplomate za demokratiju" jeste da je na njemu učestvovalo više nekadašnjih i aktuelnih svetskih lidera.
- Na skupu je govorilo nekoliko visokih državnih predstavnika Poljske kao domaćina, SAD-a, i drugih zemalja, kao što su aktuelna i nekadašnja državna sekretarka SAD-a Hilari Klinton i Medlin Olbrajt, bivši poljski predsednik Leh Valensa, bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, ministar inostranih poslova Poljske Radoslav Sikorski, bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark i drugi – istakla je Gabrijela Parigros.