Gradski tamburaški festival u Zrenjaninu od 30. jula do 1. avgusta

Prvi Gradski tamburaški festival u Zrenjaninu biće održan od 30. jula do 1. avgusta, na otvorenoj pozornici na Trgu dr Zorana Đinđića, saopštili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare.  
 
U prijatnom ambijentu bašte restorana Pivnica "Četir konja debela", o Festivalu su govorili PR Nedeljko Golušin, menadžer projekta Festivala Ivan Jovanović i predstavnici lokalne samouprave Grada Zrenjanina – predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i njegov zamenik Predrag Jeremić. Konferencija za novinare poslužila je i za promociju "Bečkerečkog" i "Petrovgradskog piva", koje odnedavno proizvodi preduzeće "Ždrnja" doo iz Zrenjanina.
 
 
Gradski tamburaški festival zamišljen je kao kulturno-umetnička i zabavna manifestacija, sa željom da sačuva i ukaže na neke od običaja ovdašnjeg podneblja, kroz muziku koja i potiče sa ovih prostora i uz promociju onoga što potiče iz banatskog miljea. U prvom planu Festivala je muzički deo, odnosno nadmetanje tamburaških orkestara iz čitave Srbije i šire, kao i koncertne večeri poznatih tamburaških sastava.
 
Organizatori navode da je tamburica nešto što se može povezati samo s nekim gradom u Vojvodini, pa otuda i ideja o organizovanju festivala upravo u jednom od najvećih gradova Pokrajine.
- Ideja je dobila je podršku svih relevantnih činilaca u Zrenjaninu. Program je kompletiran i poznato je da će se, tokom tri festivalska dana, osim orkestara u takmičarskom delu, Zrenjanincima predstaviti i tri renomirana tamburaška orkestra u celovečernjim koncertima. Izuzetno mi je drago što će Festival biti održan baš u Zrenjaninu – rekao je Ivan Jovanović. 
 
 
Da ovaj Festival ima gradski značaj, potvrdili su svojim prisustvom čelnici Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i Predrag Jeremić. Predsednik gradske Skupštine istakao je da je ideja o održavanju Festivala naišla na bezrezervnu podršku lokalne samouprave, pa će, u skladu s tim, Grad i pomoći njegovo održavanje.
- Očekujem da će ovaj Festival postati tradicionalan i da će svoje tamburaško umeće učesnici moći da predstave i u jednom gradu veličine Zrenjanina, a ne samo u nekim manjim sredinama u Vojvodini, kao što je do sada bio slučaj – rekao je Aleksandar Marton.
 
Organizatori očekuju da će brend Gradskog tamburaškog festivala u narednim godinama dostići kvalitet i posećenost najvećih festivala ovog tipa u Srbiji. Takođe, Organizacioni odbor Festivala aplicirao je za projekat Ministarstva za zaštitu životne sredine, a sredstva će biti iskorišćena za promociju odlaganja papira, alu i PET ambalaže. Gradski tamburaški festival će, na taj način, imati i ekološku dimenziju, čiji je značaj prepoznalo i JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin, pod sloganom: "Nemoj bilo kako, odvoji i baci, to je lako".
 
Više informacija o Gradskom tamburaškom festivalu može se (uskoro) pronaći i na web-stranici www.gradskatamburica.rs