U Zrenjaninu počinje kampanja "Prijavimo nepokretnost"

Služba za poresku upravu pri Gradskoj upravi grada Zrenjanina organizuje tokom jula, avgusta i septembra meseca 2010. godine kampanju podnošenja poreskih prijava za neprijavljene nepokretnosti.
Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku MEGA programa za lokalni ekonomski razvoj koji finansira Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID), a građani mogu prijaviti neprijavljene stanove, stambene zgrade, poslovne zgrade, poslovne prostorije, vikendice, garaže i druge građevinske objekte i građevinsko zemljište površine preko 10 ari.
Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov istakao je na današnjoj konferenciji da je cij ovog projekta da se evidentira nepokretna imovina, da svi plaćaju porez i budu pođednako zastupljeni u tom segmentu.

 


- Znamo koliko je to značajno za Zrenjanin, pre svega zbog povećanog priliva sredstava u budžet, a to to znači ulagaje tih istih sredstava u grad i naše građane, i na kraju da otklonimo nepravdu koja je do sada postojala, jer neki su plaćali porez, a neki ne- kazao je dr Mihajlov.
Načelnica Gradske uprave Aleksandra Odavić Mak je podsetila da je Novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave omogućio da se sredstva iz izvornih prihoda u celosti koriste u lokalnoj samoupravi za obavljanje njenih poslova.
Do sada se, naime, samomanji deo poreza vraćao u budžet, a zahvaljujući tim sredstvima održavane su i građene ulice, putevi, vodovod, kanalizacija, vrtići i drugo.
Budući da je reč o velikom poslu, odlučeno je da umesto da građani sami popunjavaju poreske prijave i dostavljaju ih, biće angažovani saradnici koji će otići u svako domaćinstvo odnosno u svaki poslovni prostor u gradu i naseljenim mestima i na licu mesta popuniti prijavu, što će znatno pojednostaviti i ubrzati ceo posao.
Rukovodilac Službe Poreske uprave u Zrenjaninu Zorica Ćurčić navelaje da se ovim projektom očekuje povećanje prihoda za 20 do 30 odsto, a da će se efekti kampanje videti tek po završetku.
Ona je navela da u Gradu i okolnim mestima nešto više od 30.000 građana redovno izmiruje svoje obaveze plaćanja poreza, a da je za ovu godinu, od fizičkih lica planirano da se u gradski budžet slije 57 miliona dinara.