Beloblaćani posetili mesto Važec u Slovačkoj Republici

Meštani Belog Blata bili su pre dve godine dobri domaćini članovima kulturno-umetničkog društva "Važec", iz istoimenog mesta u Slovačkoj Republici, koji su tada posetili našu zemlju. Saradnja između dve sredine je nastavljena, o čemu svedoči nedavni boravak članova Folklorne sekcije Mesnog odbora Matice slovačke iz Belog Blata u ovom živopisnom mestu, smeštenom podno Visokih Tatri, na severu Slovačke Republike.
 
 
      
 
      
 
Osim trodnevnog druženja, od 27-29. avgusta, i obilaska dela Slovačke koji obiluje prirodnim lepotama, članovi Folklorne sekcije MO Matice slovačke domaćinima su priredili celovečernji kulturno-umetnički program. U tamošnjem Domu kulture, članovi plesne i pevačke grupe i solisti iz Belog Blata izveli su program sastavljen od slovačkih narodnih pesmama i igara, a poseban utisak na domaćine ostavilo je izvođenje vlaških narodnih igara.
Beloblaćane je u Važecu pozdravio predsednik opštine, Rastislav Profant, dok su se meštani potrudili da na najbolji način uzvrate gostoprimstvo, doživljeno tokom boravka u Belom Blatu.
 
      
 
      
 
Osim nastupa u Domu kulture, Beloblaćani su nastupili i u tamošnjoj evangelističkoj crkvi, gde je pevao crkveni hor "Elpis". 
Poseta Važecu svakako ne predstavlja i kraj saradnje između dva mesta, pa njihovi žitelji već razmišljaju o novim susretima, verovatno tokom naredne godine.