Da država preuzme ulogu u pokretanju proizvodnje u IPOK-u

Skupština grada Zrenjanina smatra da je neophodno da država u ovom momentu preuzme odlučujuću ulogu u pokretanju proizvodnje u Industriji prerađevina od kukuruza IPOK.
Kako je na današnjoj sednici zaključeno, pokretanje proizvodnje u što skorije vreme važno je jer je berba kukuruza u toku, a od te poljoprivredne kulture direktno zavisi poslovanje i oporavak fabrike budući da joj je kukuruz strateška i osnovna sirovina za proizvodnju.
Na predlog Lidije Marioncu, predsednice Samostalnog sindikata IPOK-a, odbornici su jednoglasno doneli odluku da Skupoština daje svoju bezrezervnu podršku Anketnom odboru oformljenom kako bi se utvrdilo činjenično stanje u privatizaciji te fabrike.
Skupština grada, na današnjoj vanrednoj sednici sa samo jednom tačkom dnevnog reda,  pozvala je da mali udeličari IPOK-a iniciraju da se u što kraćem roku zakaže vanredna sednica Skupštine udeličara.

 


Zaključci sa današnje sednice Skupštine grada biće dostavljeni i Vladi Republike Srbije, Ministarstvu ekonomije, kao i Pokrajinskom sekretarijatu za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.   
Marioncu je za skupštinskom govornicom ukazala da Industrija prerađevina od kukuruza, osnovana 1954. godine, ima izuzetan značaj i strateški interes ne samo za Zrenjanin već i Srbiju.
Proizvodnje u fabrici nema od maja, radnici u ovom momentu potražuju šest zarada, nadoknadu za topli obrok i putne troškove za protekle tri godine koliko im nije uplaćivano ni penzijsko - invalidsko osiguranje.
Prema rečima Marioncu računi Ipoka su u blokadi u iznosu od oko 100 miliona dinara.
Na današnjoj sednici predsednik Skupštine grada, Aleksandar Marton kazao je da je sa predstavnicima svih odborničkih grupa dogovoreno da će se odbornici odreći današnjih putnih troškova, a ta sredstva biće usmerena Dnevnom centru za decu sa posebnim potrebama "Alternativa"