"Dani Indonezije" u Zrenjaninu

Gradonačelnik dr Mileta Mihajlov otvorio je manifestaciju pod nazivom "Dani Indonezije" koja je u subotu, u saradnji sa indonežanskom ambasadom u Beogradu,  održana u zrenjaninskom Kulturnom centru.
- Današnji susret je samo nastavak duge i plodonosne saradnje koja traje već nekoliko godina između Indonezije i Grada Zrenjanina. Ovo je prilika ne samo da se družimo i međusobno upoznamo, već da se upoznamo i sa istorijom, kulturom, običajima, indonežanskom kuhinjom, njihovim filmom o kojem naši građani nedovoljno znaju ili možda nisu bili upoznati. Želimo da se naši prijatelji iz Indonezije prijatno osećaju u našem gradu i osete gostoprimstvo na svakom mestu – rekao je dr Mihajlov.
Otpravnik poslova ambasade Indonezije u Beogradu, Eko Himavan je istakao da je ovo samo jedna od saradnji koje su već imali sa Gradom Zrenjaninom.

 


- Već smo sarađivali na polju privrede, a sada i iz oblasti kulture. To je saradnja za obostranu dobrobit i korist i ovom našom posetom predstavljamo našu zemlju i našu kulturu, a ujedno upoznajemo i vaš narod i Grad Zrenjanin i predstavljamo ga našim ljudima u domovini – kazao je Himavan.
Na "Danima Indonezije" predstavljeni su kulturni, turistički i kulinarski potencijali te zemlje: sajam "Trade expo Indonesia" koji će od 13. do 17. oktobra biti održan u Beogradu, zanimljive turističke destinacije ove zemlje, plesačice i muzički program sa tradicionalnim instrumentima.
Najinteresantniji deo programa posetiocima je bilo predstavljanje indonežanske kuhinje kada su u holu Kulturnog centra pripremana neka od tradicionalnih indonežanskih jela - pirinač, ražnjići u sosu od kikirikija i rolovane plačinke u testu od pirinča. 

 


Nakon toga, na poziv gradonačelnika Mihajlova gosti iz Indonezije posetili su Belo Blato. Indonežanima su predstavljeni Međunarodni istraživački centar i Etno kuća, a gosti su imali priliku da posete i takmičenje u kuvanju riblje čorbe, koje je organizovano  povodom slave tog sela. Osim dobrog ukusa riblje čorbe koju su im Beloblaćani pripremili, Indonežane je ovo selo oduševilo, a posebno činjenica da se u osnovnoj školi nastava odbija na čak četiri jezika.