I u Zrenjaninu aktuelan problem gojaznosti mladih

Problem gojaznosti mladih, koji je jedan od glavnih faktora oboljevanja srca, krvnih sudova i bolesti metabolizma, aktuelan je i u Zrenjaninu, kazao je novinarima dr Živojin Đurin iz Savetovališta za mlade u tom gradu.
On je na današnjoj prezentaciji projekta «AIGO» istakao da je na uzorku od 1.400 dece, uzrasta od 12 do 15 godina, 12 odsto dečaka preuhranjeno, 4 odsto je gojazno, dok je kod devojčica njih 10 odsto preuhranjeno, a 2 odsto gojazno
- Paradoks je to što smo dobili 2 odsto pothranjene dece. U proseku se uklapamo u podatke iz drugih sredina, da je oko 3 odsto dece gojazno, što je dosta visok procenat i što očigledno ukazuje da je potrebno menjati navike u smislu pravilne ishrane – rekao je dr Đurin.
 

 


Mirjana Gavrilović, predsednica Udruženja građana Kormilo iz Zrenjanina, koje učestvuje u realizaciji projekta AIGO, kaže da su ciljna grupa mladi od 15 do 30 godina koji spadaju u grupu rizično gojazne omladine na području Grada Zrenjanina i Opštine Novi Bečej.
Kako je navela, projekat će trajati 4 meseca, a tokom oktobra i novembra biće organizovane edukativne radionice i fizičke aktivnosti za 30 mladih iz Zrenjanina i 20 iz Novog Bečeja.
Slađana Pejović viša medicinska setra u Savetovalištu za mlade naglasila je da su do sada organizovane promocije pravilne ishrane kod dece predškolskog i nižeg škoslkog uzrasta, a da će ovim projektom biti uključeni i mladi od 15 godina pa nadalje.
Projekat AIGO finansira Ministarstvo omladine i sporta, a u realizaciju su pored udruženja Kormilo i Savetovališta za mlade uključeni i Kancelarije za mlade iz Zrenjanina i Novog Bečeja, uz podršku Grada Zrenjanina, Kulturnog centra Zrenjanina, Biznis inkubatora i JKP Pijace i parkinzi.